България трябва да сключи поне два дългосрочни договора за доставката

...
България трябва да сключи поне два дългосрочни договора за доставката
Коментари Харесай

Какъв газ внася България в момента?

България би трябвало да подписа най-малко два дълготрайни контракта за доставката на естествен газ , с цел да подсигуряваме непоклатимост на доставките и положителни цени за българските консуматори. Това разгласи ръководителят на Комисията за енергийно и водно контролиране Станислав Тодоров.

Шефът на КЕВР разясни, че у нас влиза синьо гориво от разнообразни точки и в нашата газ опреносна система се смесва. „ Всякакъв газ има – азерски, съветски, полутечен (ре газ ифициран - б. а.), турски. Важното е да се знае, че „ Булгар газ “ имат задължението да внася метана за битовите консуматори и те го вършат към този момент сполучливо “, разясни Тодоров в ефира на Българска национална телевизия.

Той изясни, че в момента най-евтиният газ е този, който получаваме по дълготрайните контракти. В случая става дума за азерския газ. Едновременно с това той призна, че през последните месеци неговата цена стартира да пораства. „ В момента най-евтиният газ , който получаваме е от Азербайджан. Внасяният от Съединени американски щати полутечен газ е по-евтин от съветския, който бихме получавали сега, въпреки и с малко. Задължително е да си осигурим цялото количество контрактувано от Азербайджан, с цел да може едни най-малко 30% от газ а у нас да бъде на относително ниска цена. Истината е, че даже на този газ цената му в последните месеци се повдига, но все още е надалеч от цената съветския и на втечнения.

За втечненият казусът, не е, че е безценен по начало, а тъй като се купува на момента. За това дълготрайните контракти както за електричество, по този начин и за газ , са единственият механизъм с цел да се даде дълготрайна сигурност както на доставките, по този начин и непоклатимост на цените “, разясни той и добави, че за синьото гориво тези контракти би трябвало да със период от най-малко 5 години.

На въпрос дали би трябвало да се договаря за нов контракт с „ Газпром “ Тодоров даде персонално мнение, че това не трябва да се прави. „ С един контрагент, който има дълготраен контракт и от през днешния ден за на следващия ден ти споделя, че повече няма да доставя, каквото и да договориш, то ти може да си изложен на същия риск. Каквото и да договориш то може да не е правилно на идващия ден. Аз не бих сключил контракт с подобен контрагент повече “, добави той. Председателят на енергийния регулатор предвижда, че цената на естествения газ следващата година ще бъде доста по-ниска.

Все още няма подписан контракт за доставка на американски полутечен газ

„ До момента мисля, че се водят договаряния, само че до колкото съм осведомен, не мога да потвърдя дали има подписан подобен. В момента, в който се пристъпи към такава стъпка, би трябвало да го показват контракта в КЕВР за утвърждение. До момента мисля, че се водят договаряния, само че до колкото съм осведомен, не мога да потвърдя дали има подписан подобен “, разяснява още Тодоров.

По думите му за да се подсигурява потреблението в България   газ охранилището в Чирен би трябвало да бъде запълнено на 100%, а все още е 23%, с изключение на това трябва да проработи газ овата връзка с Гърция.
Спекулация е, че ще има режим на тока
Според него е спекулация, че ще има режим на тока у нас, тъй като България има потенциал да създава съвсем два пъти повече, в сравнение с употребява. Ако рецесията се задълбочи, е вид да спрем износа на ток, само че Тодоров не вижда реалистична догадка това да се случи.

Той сподели още, че вероятно най-евтината сила ще бъде денем, а не както преди време през нощта. У нас и в прилежащите страни се конфигурират доста фотоволтаични апаратура и денем сред 12.00 и 16.00 часа е най-ниска сила през цялото денонощие.

България създава огромна част от електричеството в целия Балкански полуостров, имаме остатък от електричество и дружно с АЕЦ „ Козлодуй “ българските консуматори могат да получат електричество на относително ниска цена. Махнахме дотациите, които получават всички ВЕИ производители и ги прехвърлихме към бита “, изясни Тодоров предлагането на КЕВР за повишаване на електрическата енергия едвам с 3.3%.

Тодоров съобщи, че адмирира измененията, които предлага Министерство на енергетиката и Има Такъв Народ в Закона за енергетиката, защото разрешават да се употребява нов механизъм - т.нар. блоктарифи. Те имат за цел да защитят най-уязвимите консуматори, тези с най-ниско ползване. С двустаен апартамент, които употребяват примерно до граница 200 kWh - което е сметка към 40 - 50 лева Всеки консуматор с такава сметка ще има увещание, че тя ще остане такава за в бъдеще, посочи Тодоров. Ако е надвиши тази граница, се заплаща по-висока цена. Каква ще е границата ще предложат специалистите. Тодоров счита обаче, че не би трябвало да се бърза с блоктарифите, тъй като за битовите консуматори са обезпечени търпими за идната година.

За покачването на цената на парното Тодоров съобщи, че за някои е доста, но за разлика от тока България не създава газ и би трябвало да внася, и, за жалост, той има своята цена на интернационалните пазари.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР