България трябва да поиска от ЕС да заяви какви конкретни

...
България трябва да поиска от ЕС да заяви какви конкретни
Коментари Харесай

Елена Йончева: Настоявам Брюксел да поеме конкретни ангажименти за мигрантите от Афганистан


България би трябвало да изиска от Европейски Съюз да съобщи какви съответни задължения ще поеме за релокация на мигранти от Афганистан, в случай че страната ни бъде сложена под мощен напън. Това би трябвало да стане незабавно. България не може, а и не трябва да поеме цялата тежест единствено поради географското си състояние на най-близката външна граница на съюза. Това съобщи Елена Йончева, евродепутат от групата на социалистите и демократите, в изявление за предаването „ 12 плюс 3 “ на стратегия „ Хоризонт “ на БНР.

Тя заяви още, че в четвъртък, на изключително съвещание на Комисията по външна политика на Европейския парламент, ще сложи въпроса на висшия представител на Европейски Съюз по външните работи Жозеп Борел. Елена Йончева ще изиска Европейски Съюз незабавно да подпише съглашения с трети страни, прилежащи на Афганистан, които да поемат възможни бежанци. Тя беше безапелационна, че отговорността би трябвало да бъде споделена сред страните членки на съюза.

Евродепутатката напомни, че към този момент е влезнал в действие регламентът за работата на европейската Агенция за убежището, за който тя бе главен докладчик в Европейския парламент. Той разрешава, да вземем за пример, документите на кандидатстващите за леговище да се преглеждат в трети страни.

Елена Йончева е част от Делегацията на Екологичен потенциал за връзки с Афганистан, само че познава обстановката в страната от години и като публицист, провел поредност от изявленията, както с представители на талибанското държавно управление, по този начин и с главните му съперници преди – Абдул-Рашид Достум и Ахмад Шах Масуд. Преди няколко месеца тя инициира спор в пленарната зала на Екологичен потенциал за протичащото се там и рисковете за вдишване на властта от страна на талибаните. Една от тематиките, която съгласно нея е от изключителна значимост, е обвързвана с производството на опиат – до неотдавна главен източник на финансови средства за талибаните, а и за стопанската система на Афганистан. Необходимо е да следим деликатно стъпките, които ще предприеме новата власт. Нейни представители към този момент декларират, че не желаят да са в интернационална изолираност, и че даже са подготвени да прекратят производството на опиат. Позицията на висшия представител на Европейски Съюз Жозеп Борел от вторник е, че е подготвен на разговор с законно държавно управление, в случай че то съблюдава човешките права, разяснява още Елена Йончева.

На въпрос за видеозаписите, които демонстрираха полицейското принуждение по време на митингите против държавното управление на ГЕРБ през 2020 година, тя напомни, че в края на септември ще бъде част от задачата в България на мониторинговата група за народна власт на Екологичен потенциал. Предвидени са срещи в прокуратурата и в Министерство на вътрешните работи, на които ще бъде изискана информация и за полицейското принуждение. За мен най-важно е да се разбере каква е била заповедта за „ респектиране “ на протестиращите жители и кой я е дал. Трябва да стигнем до тези, които са взели решенията, както и до съответните хора от политическото управление, а освен до изпълнителните, сподели Елена Йончева.

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Екологичен потенциал: https://www.socialistsanddemocrats.eu/

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР