България трябва да изрази своето мнение по референдума в Каталуния,

...
България трябва да изрази своето мнение по референдума в Каталуния,
Коментари Харесай

Меглена Кунева: Кабинетът да заеме категорична позиция за Каталуния

България би трябвало да изрази своето мнение по референдума в Каталуния, по този начин както направиха към този момент европейските институции, както и министър председателите на множеството страни. От нас се чака това и тъй като към този момент сме в тройката ръководители на Европейски Съюз. Нека не оставяме никакво подозрение, че председаелството ни към този момент е почнало и имаме мнение. Това сподели пред телевизия Блумбърг Меглена Кунева, първи български еврокомисар и вицепремиер по европейските въпроси 2014-2016 година

"Според мен българската страна в лицето на държавното управление би трябвало да съобщи, че водещи в преценката са върховенството на закона и воденето на разговор. Референдумът опонира на конституцията и е нелигитимен. Това е само вярната позиция. Това е вътрешен за Испания въпрос и по тази причина държавното управление й не приема трета страна за посредник на разногласието сред Каталуния и националната власт. Обратното би означавало да се признае, че имаме на процедура фракционизъм. Призивите за разговор от страна на европейските политици би трябвало да бъде чут от всички в Испания. Има толкоз доста печални исторически образци, които могат да се цитират в европейската ни история, произшествия, които е можело да бъдат предотвратени през съблюдаване на закона и неговата сплотяваща мощ. Сигурна съм, че испанците ще бъдат на висотата на демокрацията, която са защитавали ", разяснява Кунева.

Тя акцентира, че паралел сред Каталуния и Косово не може да бъде юридически.

"Много тъпо, че тези думи прозвучаха при аудиенция в България. При вторите отделянето им беше развой от разпадането на една федерация и разследване от тежки закононарушения против хората. Референдумът в Каталуния е неконституционен и цели фракционизъм. Българският министър председател пропусна това пояснение на думите на сръбския си сътрудник ", съобщи Меглена Кунева.

Относно участието на България и Румъния в Шенген Кунева бе безапелационна, че не трябва то да се употребява от сътрудниците в Европейски Съюз за наказване за незавършена правосъдна промяна или липса на битка с корупцията. "Ако желаят да ни санкционират да спрат еврофондовете, само че да се слага под въпрос сигурността на всички европейски жители, не е вярно и неведнъж съм го казвала на Европейски препоръки ", добави тя.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР