България трябва да използва всички възможни лостове и канали за

...
България трябва да използва всички възможни лостове и канали за
Коментари Харесай

Бизнесът у нас зове за бойкот на стоки от Нидерландия

„ България би трябвало да употребява всички вероятни лостове и канали за въздействие против Нидерландия. Можем да бойкотираме техните артикули, можем да не купуваме горива в техните бензиностанции. Можем да не изпращаме децата си в нидерландските университети. ” С подобен апел излезе Васил Велев, началник на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) в телевизионно изявление през вчерашния ден.  

Трите участия - Еврозоната, Шенген и Организацията за икономическо сътрудничество и раз, би трябвало да са национална идея и приоритет, към който би трябвало да се сплоти обществото, прикани още той. И видя политически и стопански ползи зад решението на Австрия и Нидерландия да ни спрат за свободната от граници зона. 

" Това, че не сме в Шенген, за бизнеса значи нелоялна конкуренция за разнообразни браншове. Поставени сме при разнообразни условия и това в допълнение оскъпява и затруднява българския бизнес ", счита още Велев

Какво обаче следва от апела му за протест на всички нидерландско? 

Според данните на Министерството на стопанската система водещи вложители у нас с нидерландско присъединяване са производителите на бира Heineken (Zagorka), Jacobs Douwe Egberts (от хранително-вкусова промишленост), веригата бензиностанции Shell и Philips - Koninklijke Philips N.V, който е измежду най-големите международни производители на електроника. От финансовата сфера Нидерландия  е показана у нас с ING bank.

От страната на лалетата внасяме основно биодизел и смеси, електрически апарати за телефони и лекарства. Водещи артикули в износа ни към Нидерландия пък са семената от рапица и слънчоглед, пшеница и примес от пшеница и ръж, лекарства и стъклария.

Пак по данни на Министерството на стопанската система, в края на 2021 година сумарната стойност на директните задгранични вложения на Нидерландия в България възлиза на 7411.3 млн. евро, с което страната се подрежда преди всичко по мярка на директни непознати вложения (ПЧИ) в България.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР