България трябва да излече с по-ясна и категорична позиция относно

...
България трябва да излече с по-ясна и категорична позиция относно
Коментари Харесай

Военни експерти: България трябва да има по-ясна и категорична позиция за войната в Украйна

България би трябвало да излече с по-ясна и безапелационна позиция по отношение на войната в Украйна. Около това мнение се сплотиха в " Денят стартира " специалистите в региона на защитата Йордан Божилов и ген. Атанас Запрянов. Според тях има недостатъци в връзката сред власт и общество, поради която проникват доста подправени вести и пропагандни тези, които бързо се популяризират.

България не ремонтира украинска военна техника, а машините, които евентуално бяха планувани за ремонт у нас, към този момент се намират на територията на Украйна, дарени от прилежаща на нас страна, съобщи Йордан Божилов. По думите му страната ни е имала подготвеност да ремонтира украинска военна техника, само че решението за това е на е страната, която е предала техниката на Украйна или на украинското държавно управление и то не е било взето.

" Много е основно за нас като общество - към момента сме разединени в оценките си, залети сме от дезинформация и подправени вести и тук държавното управление би трябвало да направи доста неща, с цел да сме обединени в оценките си и да бъдем обединени към това, че би трябвало да има преустановяване на тази война, че е нужна помощ за Украйна и напън към Русия да спре военните си дейности. ", съобщи Божилов.

" Липсата на парламент е доста отрицателна в този случай, тъй като в българската конституция никой не може да размени Народното събрание при такава обстановка на военни закани и опасности. Никой не може да размени националното заседание. Ако Народното събрание работи и взе участие в дебата, това ще е спомагателен канал за информация на българското общество. ", добави ген. Атанас Запрянов.

Генерал Запрянов приветства решението на служебното държавно управление да поръча още 8 самолета F16 и прикани идващия парламент да продължи работата в тази посока.

И двамата специалисти са на мнение, че оповестената от Путин готовност, съставлява ескалация на военните дейности. Според тях митингите в Русия нямат задоволително мощ, с цел да трансформират политиката на Кремъл, само че съставляват " пробуждане " на жителите. Те предвидиха, че съветският президент Владимир Путин ще употребява зимния сезон и проблемите с енергийните доставки, с цел да се опита да притисне страни в Европа, в това число и Украйна, да одобряват неговите условия.

Целия диалог вижте във видеото.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР