България трябва да е готова за еврозоната, защото инвестициите и

...
България трябва да е готова за еврозоната, защото инвестициите и
Коментари Харесай

М. Батинкова, tbi bank: Банките са посланици на зеления преход

България би трябвало да е подготвена за еврозоната, тъй като вложенията и бъдещето на страната предпоставят нуждата от присъединението й към валутния съюз. Въпросът е, че в идната година всички финансови институции ще са изправени пред обстановка, в която ще би трябвало да показват всички артикули и лихвикакто в лв., по този начин и в евро.

Това съобщи Магдалена Батинкова, колективен шеф " Управление на риска и нормативно сходство " в tbi bank, която взе присъединяване във форума Darik Business Radar: Бизнесът през идващото десетилетие, проведен от.

Тя добави още, че сега всички вложения са ориентирани към подготовката на системите и инфраструктурата в тази посока.

" Пред банките сега стои въпросът да запазят ниските лихви по заемите, като в това време обезпечат систематичната обезпеченост, която да поеме това ново предизвикателство ", съобщи Батинкова.
Как въздействат регулациите на банковия бранш?
Банковата система и нейните връзки с жителите и бизнеса се крепят на доверие и с цел да може тя да поддържа своята непоклатимост, би трябвало да дава отговор на регулаторните условия.

" Да, мъчно е, от позиция на това, че новите наставления и регулации от време на време са по над 1000 страници. Много от времето на нашите специалисти отива в запознаване с новите условия, с цел да може банките оптимално бързо да се приспособяват към тях.

Всяка нова регулация изисква надзор, въвеждане, мониторинг и така нататък Регулациите се стягат от ден на ден и повече, само че те са неизменима част от банковата активност ", разяснява Батинкова.
Как се развива " зеленото " банкиране?
" В tbi bank сме се насочили къмдве съществени плоскости, когато става въпрос за зеленото банкиране. В момента то е ориентирано най-вече към по-големите предприятия, а не толкоз към физическите лица, само че аз желая да обърна внимание точно на тях.

Логично е зеленият преход да стартира от промишлеността, само че и ние, като жители, би трябвало да пазиме екологията. В tbi сме се насочили към това да генерираме по-малко боклуци, да ги събираме разделно, да не употребяваме пластмасови артикули и доста огромна част от нашата тактика за внедряване на зеленото банкиране е обществената отговорност ", разяснява Магдалена Батинкова.

Тя сподели още, че диверсификацията и равнопоставеността на половете в екипа също е основен аспект от тази тактика.

" Ролята на банките е да бъдат посланици на зеленото банкиране и да оказват помощ на клиентите си. Това важи изключително за огромните корпоративни клиенти, за които също огромна част от регулациите са наложителни ", изясни Батинкова.

По думите ѝ, в бъдеще евентуално ще има и все по-големи разлики в изискванията за банковото финасиране на фирмите, които са " зелени " и тези, които не са. Целият банков бранш е задължен да съблюдава новите регулаторни условия, а осъществяването им изисква внедряването на доста нови технологии.
Как се оправят банките с привличавето, задържането и обучаването на техните фрагменти?
" Аз съм в tbi bank към този момент 17 години и като цяло, банките към този момент не се конкурират за чиновници единствено между тях, само че и с финтех фирмите, софтуерните корпорации и така нататък

От една страна, банките са се фокусирали върху това да основат предпоставки чиновниците им да се усещат удобно, само че към момента има дефицит на фрагменти, което важи освен за банковия, само че и за всички останали браншове ", счита Магдалена Батинкова.

Според нея, в очите на доста младежи банковата активност към момента е една бюрократична специалност, обвързвана с четене на доста документи, образуване на срещи и така нататък

" Но в tbi се опитваме да бъдем разнообразни, да организираме нови действия и даже нови специалности в банковата активност, които преди не са съществували.

Типичен образец е изкуственият разсъдък и приложенията, като ChatGPT. Ние организираме курсове и образования, които да ни оказват помощ по-ефективно да ги използвамев нашата работа ", изясни Батинкова.
Какво е бъдещето на банковата цифровизация?
" Дигитализацията на банковия бранш се случва поради клиентите. В бъдеще тя също ще бъде подбудена от условията на потребителско обслужване.

Много от младежите към този момент нямат време и предпочитание да посещават банкови офиси, само че аз персонално считам, че България към момента е доста надалеч от момента, в който те ще изчезнат изцяло.

Не за друго, а тъй като доверието на клиента към момента минава през това да има персонален контакт със своя банкер ", съобщи Магдалена Батинкова.По думите ѝ, има разнообразни проблеми и нужда от съвещания, които не могат да бъдат извършени през едно мобилно приложение.

" Това, което се губи при дигитализацията, е персоналната " конфигурация " за всеки обособен консуматор. Голямото предизвикателство е по какъв начин да създадем неповторим артикул, който да покрива характерните потребности на клиента ", сподели още тя.

Форумът Darik Business Radar: Бизнесът през идващото десетилетие се реализира с поддръжката на ОББ Асет мениджмънт, Българска фондова борса, BULGARIAN PROPERTIES и Соф Кънект.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР