България трябва бързо да намери нов подслон за близо 60

...
България трябва бързо да намери нов подслон за близо 60
Коментари Харесай

Къде да отидат украинските бежанци

България би трябвало бързо да откри нов заслон за близо 60 хиляди бежанци, които в този момент са в хотели по морето, както и да намерения за бъдещата им интеграция. Задачата изисква обсег и мащаб, а дейностите на страната към този момент наподобяват безредни и напасвани "в придвижване ". Добрата вест е, че част от хотелите избраха да продължат да приютяват украинци, което доста облекчава задачата.
Преди близо три месеца България се отвори за над 100 хиляди бежанци от Украйна - невиждан по мащабите си поток за страната най-малко в границите на последния век. Бягащите от войната срещнаха скъпа поддръжка от десетки хиляди хора, които им предложиха храна, грижи, дом, само че срещнаха и начумерени лица, които ги гледат отдолу под вежди и (в два случая) забиват кирка в капака на колите им. Държавата и бизнесът пък подходиха по-скоро прагматично - хотелиерите одобриха 60 хиляди души в празните по това време черноморски обекти, а страната пое сметката.

В навечерието на летния сезон обаче обстановката е друга. Войната си е война, само че туризмът е пари, споделят хотелиерите, които желаят да вземат максимума за обектите си след поредност сложни за бранша лета. Сега наред е отново страната, която би трябвало да откри нов заслон за десетки хиляди, да провежда преместването им, както и да подкрепи и насърчи консолидираното им на трудовия пазар. Работата е голяма по мащаб, а време няма - актуалната стратегия за настаняване изтича на 31 май, а някои хотели по морето към този момент одобряват туристи и са мощно изнервени.

В диалозите, които екипът на " Капитал " организира с администрацията, личи предпочитание и старания за дейности, само че също по този начин е забележима и незадоволителната, а и много безредна организация, която се случва в придвижване - събират се данни, прецизират се бази и потенциали, водят се договаряния с министерства. Дни преди крайния период към момента не е ясно къде и по какъв начин тъкмо ще бъдат преместени десетки хиляди хора, в какво положение са и къде се намират различните ведомствени бази. Последното е значимо и за опциите за работа на бежанците - такава мъчно ще се откри в отдалечена почивна станция в планински курорт да вземем за пример. До последния миг - 27 май в това число, ще бъде отворена и новата стратегия, в която и хотели могат да продължат да настаняват бежанци против 15 лева за храноден.
Олена Шопова и Красимира Величкова споделят, че ще се комбинира мярка за гледане на деца с мярка на претовареност Фотограф: Надежда Чипева Реклама
Че ще се стигне до този миг, бе пределно ясно и администрацията справедливо търпи рецензия за закъснелите дейности. Подготовката трябваше да стартира доста по-рано. Реално единствено високият интерес на някои хотели към новата стратегия за настаняване и почналата наклонност част от бежанците да се завръщат в назад в Украйна избавя интервенцията от цялостен провал, защото в най-хубавия случай държавните бази могат да одобряват не повече от половината бежанци от хотелите по морето. При това не е напълно ясно дали всички са годни за обикновено престояване.

Ситуацията с бежанците в действителност за следващ път приказва за неприятната форма на българските институции, обезкръвени и изпразнени от мотивация и експертиза след десетилетното ръководство на ГЕРБ. Те се сработват доста мъчно макар напъните на спешния щаб, не всички ведомства желаят да спомагат и да дават базите си за бежанци, а и общинските управляващи надалеч не са самодейни.
Щабът за бежанците е ангажиран с работа на терен, организация, връзка с разнообразни институции и оттук нататък взимане на обосновани решения Фотограф: Надежда Чипева Бежанци или туристи
Последните данни от Агенцията по бежанците към сряда, 25 май, сочат, че малко над 59 хиляди украинци (от общо малко на 97 хиляди в страната) са настанени в хотели - главно във областите Бургас, Варна и Добрич. Щабът е провел анкети, с цел да разбере настроенията измежду тях. Накратко, " множеството избират да останат където са и сега, само че когато няма такава опция, има схващане, че би трябвало да бъдат преместени ", споделя ръководителят на Държавната организация за бежанците Мариана Тошева.

Какви са " опциите " седмица преди крайния период към момента не е дефинитивно ясно.
Реклама
Първоначалните настроения на администрацията бяха да обезпечи различно настаняване на украинските бежанци главно във ведомствени бази като почивни станции, бази за отдих на служащи и други Бързо стана ясно обаче, че тези места няма да покрият потребността - в най-хубавия случаи става дума за към 35 хиляди кревати, освен това няма информация за положението им.
"С новата стратегия страната продължава да оказва помощ и на засегнатия бранш от коронавирус, тъй като преди доста туристи идваха от Украйна и Русия, а в този момент това няма по какъв начин да се случи " Олена Шопова
от съдружие "Мати Украйна " и член на щаба

Едва преди седмица беше решено програмата за настаняване в хотели и къщи за посетители да продължи и през лятото, само че с понижен бюджет от 15 лева дневно на емигрант с включени три хранения. " Ние в никакъв случай не сме затваряли този вид твърдо. От една страна, страната е длъжна да обезпечи заслон на хората по инструкция, само че, от друга, основна е и интеграцията. Една част от ведомствените бази са в изолирани места и там те мъчно биха се вписали и почнали работа ", споделя Красимира Величкова, която е консултант на вицепремиера Калина Константинова и е част от спешния щаб за бежанците. " С новата стратегия страната продължава да оказва помощ и на засегнатия бранш от коронавирус, тъй като преди доста туристи идваха от Украйна и Русия, а в този момент това няма по какъв начин да се случи ", споделя Олена Шопова от съдружие " Мати Украйна ", която също е член на щаба.

Отношението на хотелиерите към новата стратегия е друго, като от огромно значение е местоположението на самия хотел и дали той е запазен от началото на лятото или не. Част от хотелите в огромните курорти, изключително тези с по-висока категория и с дългогодишни връзки с туроператори, упорстват страната бързо да реалокира украинците от обектите им с вяра да ги запълнят с туристи, макар че поради войната чартърните стратегии са несигурни . Има хотели, които чакат първите си туристи всеки миг и са мощно изнервени от мудните дейности на страната.

От думите на Маргита Тодорова, зам.-председател на съвета на шефовете на " Албена ", излиза наяве, че ще има прегрупиране - бежанци, настанени в хотелите на по-задна линия, ще могат да останат, а тези на първа линия ще би трябвало да си доплатят или да се реалокират в другата зона. В момента в курорта има 1400 украински бежанци, като 150 от тях са декларирали, че желаят да бъдат наети на работа.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Технологии 2 Банки и финанси 3 Енергетика 1 Енергетика 2 Коментари и разбори 3 Медиа и реклама 1 Технологии 2 Коментари и разбори 3 Застраховане и обезпечаване Реклама
От курорта Слънчев бряг бяха много по-ултимативни. " По-голяма част от хотелиерите са на позицията да посрещат посетители. На 1 юни ние ще освободим хотелите си от тези хора ", споделя Елена Иванова, член на управителния съвет на Съюза на частните притежатели в Слънчев бряг. Това изключително важи за обекти на първа линия, като хотелите имат контракти с туроператори и резервации за сезона и в случай че не съумеят да ги изпълнят, би могло да търпят негативи и през идващия сезон. Според Иванова не е изключено хотели в покрайнините на курорта да се възползват от новата стратегия, само че тя не можа да назове съответен обект.

Очакванията на хотелиерите в курорта като цяло са за наближаващ безпорядък с релокацията на бежанците. Иванова съобщи, че никой от страна на страната не е показал до момента място и график, по които те ще бъдат извозени.

Според данните на щаба към 25 май обаче ползата към новата стратегия е добър - общо 359 хотели и къщи за посетители с потенциал над 25 хиляди кревати са декларирали, че желаят да продължат да настаняват бежанци. Записването ще продължи до 27 май и е допустимо броят им да нарасне още. Сред тях са както по-малки обекти в морските общини, по този начин и места в други градове из страната. Макар 15 лева дневно да не звучи доста, приходът от стая за двама на седмица е 210 лева - повече, в сравнение с по-нискокатегорийни обекти биха получили, в случай че разчитат единствено на уикенд претовареност, какъвто постоянно е казусът в градовете и по-малките курорти.

В последна сметка с помощта на програмата места за настаняване в хотели ще има най-малко за половината бежанци.
"Различни обекти аплайват по новата мярката за настаняване - от доста огромни хотели до къщи за посетители с по 9 кревати " Красимира Величкова
консултант на вицепремиера Калина Константинова и част от спешния щаб за бежанците
Бюлетин Войната в Украйна
Научавайте всичко най-важно. Обобщение на протичащото се и следствията от него за хората, бизнеса, стопанската система и политиката.
Вашият email Записване
Реклама Останалите - по градове, села и паланки
Сценарият за преместването на останалите са ведомствените бази. Планирано е те да обезпечат 35 хиляди кревати, като по изказванията на щаба става дума за бази главно към морето, само че освен. Оттам не предоставиха прецизен лист с обекти, само че дадоха образци:

Министерският съвет ще отдаде три бази в Слънчев бряг, Министерство на вътрешните работи ще даде бази за отдих в Созопол, Пазарджик и така нататък " Това са места, в които чиновници вървят през лятото, тъй че изискванията там са почти като в хотелите. Има и планински образци - бази в Пампорово и Боровец, както и такива с по-базови условия, само че нашата упоритост е предпочитано да настаняваме към и в огромните градове и в базите с по-добри условия ", споделя Величкова. Такива има в съвсем всички градове - София, Варна, Бургас, Перник, Ямбол, Пазарджик, Казанлък, Несебър, Созопол.

В броя влизат почивни станции, общежития (като да вземем за пример това на МОН в Разград), спортни бази (използва се да вземем за пример базата " Ветрен " в Бургас), центрове за образования, в които може да се преспива. Отделно са налични и всички държавни санаториуми.

И въпреки всичко някои бази се нуждаят от поправки, които няма по какъв начин да станат бързо, а от щаба не престават да желаят от другите министерства информации. Уви, не всички ведомства и държавни компании са посочили предпочитание да дават станциите си за бежанци вместо на чиновници, въпреки и Министерският съвет да ги задължи със свое решение.

Транспортът на украинците, които би трябвало да бъдат преместени, пък ще става със съдействието на регионалните управи на съответните райони, които би трябвало да провеждат транспорта с рейсове или влакове.
Общините не разполагат с доста
От щаба разясниха и опциите за обезпечаване на общински бази и жилища, само че в действителност те са много малко. От огромните градове само Бургас разполага с общински бази в жк " Меден рудник " и кв. " Ветрен ". " Те са нови и доста добре поддържани ", споделят от общината в отговори за " Капитал ". От там прибавят, че в Бургас и района има близо 50 хиляди украинци, като общината оказва помощ при настаняване, за документи, при кандидатстване на работа. " Осигуряваме безвъзмездни курсове по български за деца и възрастни, с цел да могат по-бързо да се социализират. Голяма част от децата към този момент посещават детски градини и учебни заведения ", споделят от кметството.

Пловдив пък употребява постройката на Младежкия център, Дома за остарели хора, звено " Майка и бебе ", Центъра за краткотрайно настаняване, постройката на някогашната Белодробна болница " Кудоглу ". Болницата в този момент е в ремонт, който би трябвало да завърши до края на май, като общо базата разполага с 53 стаи с по три кревати.

Община Варна, където е съсредоточена друга огромна част от бежанците, пък изобщо няма лични бази, в които могат да бъдат настанени бежанци. " Ако имаше такава налични, щяха да се употребяват още при първата вълна ", изясни секретарят на общината Нора Момчева за " Капитал ". От Столичната община не дадоха отговор на въпросите на медиата за това дали и къде се настаняват бежанци сега.

По думите на Красимира Величкова пък в столицата се употребяват най-много центрове за настаняване, в които има също опция за престой и преспиване - такива с положителни условия има в " Драгалевци " да вземем за пример.

Друга вяра на щаба - да се употребяват общински жилища, не наподобява изключително оптимистична. Във Варна няма свободни такива, в Пловдив също дефинират общинския жилищен фонд като " извънредно непълен ". В Бургас нещата звучат по-добре, като от общината споделят, че дават краткотрайно леговище на украински жители в такива жилища.
А парите?
Новата стратегия ще изисква значителен бюджет. Сумата 15 лева важи както за частните, по този начин и за държавните обекти. При общo 60 хиляди души сметката е към 900 хиляди лева дневно или 27 млн. лева на месец.

Средствата за бежанците са главно по две линии. Единият източник са средства от неизпълнени планове по европрограми, които могат да се пренасочат в помощ на бежанците. Очертава се това да са близо 90 милиона евро, които по новия инструмент Care, ще бъдат опаковани в нови планове , за които ще се пускат процедури по Закона за публичните поръчки.
" България за пръв път повече е давана образец, в сравнение с да се постанова да следваме непознат опит. Пример за това е, че нашата страна построи най-хубавата регистрационна система за краткотрайна протекция. Отделно публично-частното партньорство с хотелите също е механизъм, който се потвърди като доста сполучлив. Определено има страни с доста положителни обществени ограничения, от които можем да заимстваме някои модели ", Мариана Тошева, ръководител на Държавната организация за бежанците Мариана Тошева Фотограф: Надежда Чипева
" Средствата от кохезионните стратегии могат да поддържат незабавни ограничения като създаване на центрове или приюти за бежанци; както и мобилни лечебни заведения, канализация и водоснабдяване ", изясни в изявление за " Капитал " ръководителят на генерална дирекция " Реформи " в Европейска комисия Марио Нава. Още финансирането може да обезпечи и незабавна поддръжка в региона на заетостта, образованието и общественото включване. По-конкретно това могат да са образования, езикови курсове, консултиране, психическа помощ, правна поддръжка и достъп до услуги като грижи за деца, здравни и обществени услуги и други

" Европейска комисия ни дава еластичност по инструмента Care, само че това не значи, че ние незабавно може да почнем да се разплащаме - би трябвало да се разпишат стратегиите и това лишава време, а и механизмите и бюрокрацията остават същите ", споделя Красимира Величкова.

Друго перо са част от средствата, към този момент получени от Европейски Съюз за антиковид ограничения по програмата React EU - общо 148 млн. евро. От тях към този момент 100 млн. евро са изхарчени целево за поддръжка на бизнеса, а остатъкът от 48 млн. евро ще бъдат ориентирани към потребностите на бежанците, разяснява Красимира Величкова.

Допълнителни средства ще бъдат предоставени на страните - членки на Европейски Съюз, и по фонд " Убежище, миграция и интеграция " посредством удължение с една година интервала на осъществяване на стратегиите за 2014 - 2020 година и обезпечаване на достъп до неизразходвани суми. Фондът за европейска помощ за най-нуждаещите се (FEAD) също може да поддържа ограничения за обезпечаване на храна и съществена материална помощ като облекло и хигиенични артикули по думите на ръководителя на дирекцията " Реформи " в Европейска комисия.
Ще останат ли?
Украинците бягат от война, която заплашва директно живота им - те не са стопански бежанци и е видно желанието им да се върнат в страната си, когато спорът свърши. Някои от тях към този момент го вършат - по данни от щаба има негативен поток на бежанци назад към Украйна, като, в случай че преди тук са идвали по към 2000 души дневно, в този момент те понижават с по 200 - 300 дневно. От друга страна, без значение по какъв начин ще се развие войната в Украйна, ще е нужно време за възобновяване на страната. Някои украинци евентуално ще предпочетат да останат в Европейски Съюз, даже и да могат да се върнат назад в родината - както да вземем за пример доста босненци останаха в Австрия след войната, напомня Международният институт за развиване на миграционните политики (ICMPD) в своя публикация.

Вълната идващи бежанци е тестване за всяка от страните - членки на Европейски Съюз, а в действителност множеството от тях имат относително къс опит с приемането на мигранти. Затова и безредните дейности на България не са казус. Страната обаче може и би трябвало да употребява летните месеци, с цел да потърси решения и средства за по-трайното споразумяване на оставащите тук, опциите им за работа и цялостна интеграция в общество, което не е наложително и единствено другарски настроено към тях. Важно е обаче показаната при започване на бежанската вълна добра гражданска сила да надделее и да бъде надградена и с готовност на страната. Без това шансът около помощта за нуждаещите се да помогнем и на себе си ще бъде изцяло прахосан.

По тематиката работи и Калина Горанова.
class= " row " > Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Анина Сантова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР