България страната, която има най-голям интерес Република Северна Македония да

...
България страната, която има най-голям интерес Република Северна Македония да
Коментари Харесай

Ангел Димитров: В РСМ още живеят в капана на идеологическата фрустрация

България страната, която има максимален интерес Република Северна Македония да стане член на Европейски Съюз.  Такава позиция изрази пред NOVA NEWS съпредседателят на българо-македонската комисия по исторически и просветителни въпроси Ангел Димитров.

„ В районен съд Македония не престават да живеят в клопката на идеологическата фрустрация. Не бива да позволяваме да ни вкарат в клопката на психическата фустрация. Нито една страна, нито един различен народ имат по-голям интерес от България районен съд Македония да стане член на Европейски Съюз. България има освен това от интерес – тя има родови връзки. ” – съобщи той.

По думите му, там би трябвало да стане ясно, че настоящето време е доста динамично и не трябва да се слага на карта едно бъдеще, поради едни неразбираеми показа до какво може да доведат визиите за предишното. Ангел Димитров разкритикува и част от българската политика: „ Когато от най-високо място се споделя, че България имала интерес, а не право, историческо достолепие да празнува Гоце Делчев… ”, не довърши изрече си във връзка и политиката ни той.

„ Случилото се с Християн Пендиков (секретарят на българския културен клуб в Охрид „ Цар Борис Трети ” бе пребит) бе последователност на едно враждебно отношение към македонските жители с българско съзнание. Отговорът с отдръпване единствено за съвещания на дипломат Ангелов бе верен и това, че продължи седмица, бе явен сигнал за недопустимо положение на връзките сред двете страни. ” -  каза още Димитров.

„ Ако погледнем тези 30 година другарство сред двете страни като самостоятелна страна РСМ, този интервал е изпълнен с обрати. Периодите с възходяща линия в двустранните връзки са единствено 2-3 години. Имаме три обрата. Европейските упоритости на Скопие ще доведат и до четвърти поврат. ” – счита Димитров.

„ Вестите, които идват от днешния ден от Северна Македония хвърлят много сенки ”, разяснява дипломатът и съпредседател на смесената българо-македонска комисия.

„ Информацията (в Скопие – б.р.), че България не била поискала нейна делегация да бъде позволена да постави цветя върху саркофага… Нашата делегация е била толкоз скромна. “ - разяснява той.

„ Няма никакви уловки в Договора за другарство и добросъседство. Много хора съпоставят контракта от Преспанското съглашение. „ Обща история ” е дефиниция, която не е единствено в този член, който планува основаването на взаимната комисия по исторически и просветителни въпроси. Обща история се загатва като съображение за сключване на контракта – имало е политическо единодушие върху нещо, което е исторически факт. ” - изясни дипломатът.

По думите му, на съвещанията на комисията е имало лек прогрес за Цар Самуил, само че всичко се е върнало обратно при разискването на Охридската архиепископия. „ Нещата се върнаха към едно добре познато време към застоялост ”, добави Ангел Димитров.

Запитан за ролята на Сърбия, някогашният ни дипломат в Белград сподели, че Сърбия и самият Вучич се намират на политически кръстопът.

„ Докато в член 1 в Конституцията на Сърбия написа, че Косово е неразделна част от сръбската страна, е мъчно да вървят към еврочленство. Хармонизацията на външната политика е най-малък %. Сърбия продължава да бъде най-верният съдружник на съветската политика към Западните Балкани. ” - сподели дипломатът.

„ В Сърбия мъчно одобряваха, че България върви по-напред в своето развиване. Дори в миг, в който всички индикатори посочваха, че Сърбия стопански е по-зле от България, там се утешаваха, че имат капацитет. ” - добави той.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР