България спечели два медала в днешния втори ден на европейското

...
България спечели два медала в днешния втори ден на европейското
Коментари Харесай

Чеченец и дагестанец спечелиха медали за България на Евро`22 по борба

България завоюва два медала в днешния втори ден на европейското състезание по битка в Будапеща. Те бяха завоювани от тима ни в свободния жанр, който започва пръв на шампионата и в който от осемте национали, четирима са натурализирани състезатели - трима чеченци и един дагестанец.  

Поне сребро за България обезпечи Ахмед Батаев , който се класира за утрешния край в кат. 92 кг. Заради обстоятелството, че категорията не е олимпийска и участниците са доста по-малко (плюс това, че руснаци и беларуси - представители на две от най-силните школи, не са позволени до участие) 31-годишният чеченец стартира непосредствено от 1/4-финалите, където се наложи със 7:1 точки над испанеца Дамиан Вилела.

В полуфиналната битка Батаев изоставаше с 2 т. от азера Осмар Нурмагомедов, само че безусловно в последната секунда направи хватка за 2 т. Така при 4:4 той бе разгласен за победител, тъй като негова бе последната акция, донесла точки.

В утрешния дуел за европейската купа съперник на българския представител ще бъде турчинът Фейзулах Актюрк, който преди две седмици стана еврошампион за младежи до 23 година на шампионата в Пловдив. Отличието (златно или сребърно), което Батаев ще завоюва на следващия ден, ще е първото за него от огромно състезание, откогато мина в българския народен тим през 2019 г. 

Също в неолимпийска категория - до 70 кг,  Рамазан Рамазанов стигна до бронза при дебюта си за България. Той отстрани в репешажите швейцареца Марк Дитче с 11:3. В битката за бронзовия орден 28-годишният дагестанец Рамазанов изостана с 0:6 т. против Зирадин Байрамов (Азер), който също стана еврошампион при 23-годишните в Пловдив преди две седмици. Въпреки това съумя да понижи изоставането си на 4:6 в средата на втората част. Тогава противникът му получи контузия в кръста, опита да продължи борбата, откакто на три пъти получи здравна помощ, само че най-после рухна и бе туширан.

При най-леките - в кат. 57 кг., Микяй Наим се класира в битката за бронза, откакто в профил с механически туш (над 10 т. разлика) - 11:0, представителя на Испания Леван Вартанов. Срещу грузинеца Бека Буджашвили обаче устоя едвам 4:30 мин. от плануваните 6, преди да изостане на собствен ред с 11 т. - 0:11. Схватката за медала на процедура бе решена още в първата част, в която Буджашвили поведе с 9:0.

Утре за бронзов орден ще се бори и Георги Вангелов (кат. 61 кг). Той също стартира напряко от 1/4-финалите, където надделя Ислам Базарганов (Азер) с 5:2 т. След това обаче отстъпи пред европейския първенец от 2021 г. Сюлейман Атлъ с 3:6. Утре в дребния край Вангелов ще се бори против състезаващия се за Унгария дагестанец Гамзадгаджи Халидов.

Другите двама чеченци в българския народен тим - Али Умарпашаев (74 кг) и Ахмед Магомедов (86 кг) отпаднаха през днешния ден след ранни загуби надлежно против Туран Байрамов (Азер) с 3:4 и Осман Гьочен (Тур) с 4:5.

Днес с фантазията си за орден се елементарни и Мирослав Киров (79 кг), който бе победен на репешажа от Арман Авагян (Арм) с 6:0 т. Още през вчерашния ден пък след ранна загуба в кат.65 кг отпадна международният вицешампион от 2013-а и бронзов медалист от международното през 2015-а  Владимир Дубов , който пък е бесарабски българин, пристигнал в националния отбор през 2011, откакто до тогава представяше Украйна.

Утре сутринта на европейското ще стартират битките на дамите. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР