България ще помага на Македония в подготовката за начало на

...
България ще помага на Македония в подготовката за начало на
Коментари Харесай

България ще помага на Македония в подготовката за начало на преговорите за членство в ЕС

България ще оказва помощ на Македония в подготовката за начало на договарянията за участието в Европейския съюз и по време на самите договаряния. За това са се договорили през днешния ден комисиите по европейски въпроси в парламентите на двете страни на среща в София.

След подписването на контракта за добросъседство, другарство и съдействие сред България и Македония, виждаме един засилен продан на всички нива и парламентите на двете страни не остават по-назад, съобщи ръководителят на комисията по европейски въпроси в Народното събрание Кристиан Вигенин Кристиан Вигенин е секретар на ПГ на "БСП за България " и... към профила в взаимно изказване за медиите с македонския си сътрудник Артан Груби.

В рамките на днешната среща ние се договорихме българската комисия по европейските въпроси да окаже политическа и изключително експертна поддръжка на комисията по европейски въпроси на македонския парламент в подготовката за начало на договарянията и по-късно по време на самите договаряния за участие в Европейски Съюз, добави Вигенин.

Изразихме вяра, че рекомендацията на Европейска комисия, отправена единствено преди два дни, за начало на договарянията за участие на Република Македония в Европейски Съюз, ще бъде доказана от Съвета през юни и доста скоро Република Македония ще стъпи твърдо по пътя на европейската интеграция, сподели още Вигенин. Той означи, че самото посещаване на македонските парламентаристи е алегорично - единствено два дни след позитивния отчет на Европейска комисия.

Председателят на Комисията по европейските въпроси на Събранието на Република Македония Артан Груби означи другарската атмосфера в София към страната му. Той уточни, че през вчерашния ден еврокомисар Йоханес Хан и висшият представител на Европейски Съюз по въпросите на външните работи и сигурността Федерика Могерини са били в Скопие, с цел да осведомят за напредъка на Република Македония и за рекомендацията на Европейска комисия за започване на договаряния за участие на страната в Европейски Съюз. Много сме признателни за поддръжката на София за страните от Югоизточна Европа, сподели Груби и изрази вяра тази рекомендация да бъде доказана от Съвета през юни.

Артан Груби уточни, че съгласно изследване на публичното мнение над 75 % от жителите на Македония поддържат контракта за добросъседство с България. Нашата врата за влизане в Европейски Съюз е в действителност Република България, съобщи той.

В рамките на визитата в София на делегацията на Комисията по европейските въпроси на Събранието на Република Македония са планувани диалози със заместник-председателя на Народно заседание Емил Христов и с ръководителя на парламентарната комисия по външна политика Джема Грозданова. Планирани са срещи с Групата за другарство България - Македония, както и с вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева Екатерина Захариева е заместител министър-председател по правосъдната промяна... към профила и с министъра за Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз Лиляна Павлова Лиляна Павлова Николова е министър за Българското председателство на Съвета... към профила.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР