България ще получи 12-13 милиона ваксини от общата европейска инициатива

...
България ще получи 12-13 милиона ваксини от общата европейска инициатива
Коментари Харесай

България ще получи 13 милиона COVID ваксини, заделя над 500 млн. лева


България ще получи 12-13 милиона ваксини от общата европейска самодейност за произвеждане и доставка на бъдещи ваксини против COVID-19, оповестяват от държавния пресцентър. Решението е взето на изключително съвещание на Министерския съвет през днешния ден. За имунизациите страната ни ще заплати близо 380 милиона лв.. Заедно с разноските за логистика и предпазване, разноските се планува да надвишават половин милиард лв..

" Нямаме различен потребен ход с изключение на да се включим солидарно с всички европейски страни. Добре е да имаме разнообразни набори от ваксини. Смущаващо е, че ще се сдобием с толкоз огромен брой ваксини и на такава голяма цена. Но очевидно по този начин е фиктивен механизмът, по който се работи в Европейски Съюз ", съобщи от своя страна ръководителят на Националния действен щаб Венцислав Мутафчийски по време на изключителното съвещание през днешния ден.

Главният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев също изрази безпокойство, че страната ни ще получи прекомерно огромно количество ваксини, които няма да можем да използваме. Директорът на Националния център по заразни и паразитни заболявания и член на Националния действен щаб Тодор Кантарджиев посочи, че на този стадий имунизацията наподобява единствения излаз от пандемията и е значимо страната ни да разполага с другите типове ваксини - както антигенни, по този начин и " живи " ваксини, които са използвани и за разнообразни контингенти от хора.

На съвещанието държавното управление одобри решение за присъединяване на България в договаряния за следващия контракт - с компанията " Johnson ". Решението е разследване не декларираното от страната солидарно присъединяване в инициирания от Европейската комисия фонд за битка с COVID-19, посредством който да бъде подкрепят научноизследователския бранш за създаването на ваксини и медикаменти против COVID-19. България взе участие като вложител в цялостното портфолио с всички седем ваксини от общата европейска самодейност.

Преди ден здравният министър Костадин Ангелов изясни, че имунизациите за българските жители ще са безплани и няма да са наложителни.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР