България ще получава американски втечнен газ на цени под тези

...
България ще получава американски втечнен газ на цени под тези
Коментари Харесай

Доставки на американски втечнен газ от юни - разговори, договорки и въпроси

България ще получава американски полутечен газ на цени под тези на " Газпром ". Това оповестиха от държавната пресслужба откакто във Вашингтон министър председателят Кирил Петков беседва с американския държавен секретар Антъни Блинкън и вицепрезидента Камала Харис.

" Договорено беше и осъществяването на действителни доставки на полутечен природен газ към България на цени под тези на " Газпром ", които да стартират от месец юни ", се споделя в известието на пресслужбата на кабинета.

Към момента няма изясненост по отношение на съответните цени и количества американско гориво, само че съгласно формалната информация България може да го получава от юни на цени под тези на съветските доставки, които " Газпром " спря поради несъгласието на страната ни да заплаща по нова скица.

У нас една от ръководещите партии - " Демократична България ", приветства сделката: 

" Крайната цена на газовия микс от май до декември ще бъде по-ниска, това ще е добре за бизнеса и за битовите клиенти на съответните сдружения ", съобщи депутатът Ивайло Мирчев.

Според партия ГЕРБ, към оповестената договореност има доста неясноти:

" Нищо не е ясно от това, което чухме досега, с изключение на една клетва от страна на премиера, че газът е по-евтин. Но, позволете ни да се съмняваме, тъй като могат да разгласят една цена, на която не е включен да вземем за пример превозът, регазификацията, преносът до България…За един танкер ли става въпрос или за 20 " -това съобщи депутатът от ГЕРБ и някогашен енергиен министър Делян Добрев.

От Прага, където е на посещаване, президентът Румен Радев приветства опитите за газова диверсификация, само че добави, че без да знае параметрите не може да разяснява контрактуваните от премиера Петков американски газови доставки. Радев прикани държавното управление да търси най-изгодните условия за страната:

" И тук става въпрос освен за цена, само че и за резистентност на доставките и опция българският бизнес, топлофикации и консуматори да предвиждат своите разноски ", сподели Радев, който е на посещаване в Чехия.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР