България ще има и нещо като втори главен прокурор -

...
България ще има и нещо като втори главен прокурор -
Коментари Харесай

България ще има и нещо като втори главен прокурор

България ще има и нещо като втори основен прокурор - специфичен обвинител, който ще работи само да проверява основния и неговите заместници. ГЕРБ и " Обединени патриоти " преодоляха президентското несъгласие върху измененията в Наказателно-процесуален кодекс, с които бе основана тази екстравагантна фигура. Не е изключено Българска социалистическа партия да нападат закона в Конституционния съд.

Според измененията в Наказателно-процесуален кодекс всеки прокурор с най-малко 12 години стаж може да се кандидатира за поста на специфичен прокурор. Номинации могат да вършат и шестима членове на следения от основния прокурор Висш съдебен съвет. За да бъде спецпрокурорът, за него би трябвало да гласоподават най-малко 15 души от 25-членния Висш правосъден съвет. Мандатът на новата фигура е 5 години и след края му, прокурорът ще може да избере дали да се върне в прокуратурата или да стане арбитър.

Обвиненията против основния прокурор и заместниците му ще се внасят в Специализирания углавен съд (СНС). Новият прокурор ще може да разпорежда обособени дейности по следствието на следовател към спецпрокуратурата, а когато е във фактическа неспособност самичък да извърши обещано деяние, шефът на спецпрокуратурата ще дефинира един от подчинените му обвинители, който да го направи. Отказите да се образува дело против основния прокурор, ще могат да се апелират в съда.

Дискусията в пленарната зала

Президентското несъгласие бе предпазено от Българска социалистическа партия. Крум Зарков разгласи, че върховенството на правото е идея. " В страна с върховенството на закона, няма оголени кабели и всеки носи отговорност за дейностите си ", стартира изявлението си той, препращайки към съдбовния случай, лишил живота на 16-годишно дете в София. Той напомни на ГЕРБ, че предлагането им за спецпрокурор е оценено като абсурд и екстравагантност от правната общественост в България и от Европа. И добави, че връзката на ръководещите с Венецианската комисия е била срамна. 

" Това (спецпрокурорът, б.а.) ще е неефективно и по погледите ви проличава, че и вие доста добре го разбирате. Големият проблем е, че прокуратурата действа по метод, който разрешава интервенция във вътрешното разбиране на магистратите ", уточни Зарков от парламентарната естрада. Каза още, че не е регламентирано какво значи, че основният прокурор реализира " методическо управление " върху активността на всички прокурори. Допълни и че сякаш е ясна рамката до каква степен се простира прокурорският контрол за правда, а прокуратурата се произнася по всевъзможни тематики - от цената на водата до пешеходните пътеки.

Зарков акцентира и че би трябвало да се приключи фактическото въздействие на основния прокурор във Висшия правосъден съвет и прокурорската му гилдия.

Колегата му Филип Попов добави, че " в този законопроект за следващ път проличават ясно уродливите очертания на срутището ГЕРБ ". А Явор Божанков изясни, че " станахме специалисти в замазване на очите на Венецианската комисия. С 200 ги излъгахте ". Той назова новия спецпрокурор куха фигура, която няма да прави работа, а ще помогне на статуквото да резервира сигурността си.

Христиан Митев от " Обединени патриоти " отбрани плана и дефинира претекстовете на президента като неоснователни, непълни и противоречиви ".

От името на ГЕРБ се изказа Красимир Ципов. " За първи път след постановяването на решението на съда в Страсбург по делото " Колеви против България " дебатираме съществени промени в Наказателно-процесуален кодекс. Тази тематика в действителност от 10 години стои на фокуса на вниманието на Народното събрание, но едва през днешния ден се стигна до приемането на закон, който предлага решение ", уточни той, игнорирайки, че през всичките тези години партията му е била на власт.

" Да, получихме доста рекомендации и от Венецианската комисия и от Съвета на Европа. Но всички те касаеха съществени промени в конституционния модел. За да се реализира мечтаната от всички нас правосъдна промяна, дебатът би трябвало да се води в границите на промени в Конституцията. Но може ли през днешния ден да кажем, че ще реализираме този консенсус ", сподели той и по този начин индиректно призна безсмислието на измененията, прокарани от ГЕРБ.

Ципов добави и че от 2016 година прокуратурата не е централизирана конструкция. " Тя резервира своята единност. Но се раздели със своята пирамидална конструкция, при която всеки прокурор беше зависещ на горестоящ, а всички – на основния. Така бе обезпечена независимостта на прокурорите. В момента няма опция за предоставяне на инструкции отвън случаите за използването на закона. Това е гаранция за вътрешното разбиране ", изясни Ципов.

В последна сметка със 125 гласа " за ", 77 " срещу " и 3 " въздържал се " ръководещите наново одобриха измененията в Наказателно-процесуален кодекс за надглавния прокурор.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР