България ще бъде във фокуса днес на дебат в Брюксел

...
България ще бъде във фокуса днес на дебат в Брюксел
Коментари Харесай

Увертюра към дебата за България ще бъде дискусия за санкциите в ЕС

България ще бъде във фокуса през днешния ден на спор в Брюксел за върховенството на закона и човешките права, само че интродукция към него ще бъде полемика за основаването в Европейски Съюз на Механизъм за народна власт, господство на закона и съществени права, който ще постанова финансови санкции на провинили се страни. Това ще е началото довечера на постоянната пленарна сесия на Европейския парламент, която ще приключи в четвъртък, когато ще бъде гласувана резолюцията за България, в Комисията по цивилен свободи, правораздаване и вътрешен ред (ЛИБЕ).

Новият механизъм би трябвало да обвърже европейския бюджет със спазването на главните правила в Европейски Съюз, т.е. да разреши на Еврокомисията да стопира финансирането на страни, които позволяват тежки нарушавания на върховенството на закона. Показателно е, че България ще бъде първата страна, която ще бъде подложена на разискване незабавно след този спор и ще послужи като образец какви нарушавания би трябвало да се глобяват в Европейски Съюз.

И по двата дебата водеща е комисията ЛИБЕ, където. Тя е основател да бъдат извикани представители на Еврокомисията и Съвета на Европейски Съюз (правителствата), с цел да рапортуват пред евродепутатите за върховенството на закона и главните права в България от позиция на своите контролни механизми. Миналата сряда първите си общи отчети за върховенството на закона в целия Европейски Съюз и заяви, че профилираният за България и Румъния Механизъм за съдействие и инспекция (МСП) продължава да работи редом с прелюдия нов общ механизъм. Правителството на Бойко Борисов уверяваше, че той е преустановен. Съветът на Европейски Съюз ще би трябвало да изясни за какво не е предложил прекратяването му, макар че имаше такова предложение от Европейска комисия, откакто през октомври предходната година бе показан последният отчет по МСП.

Днешните диспути и гласуването на 8 октомври ще покажат до каква степен откровени са желанията за нараснала зоркост в Европейски Съюз за вярно систематизиране на бюджета и възстановителния фонд, чиято сумарна стойност възлиза на 1,8 трлн. евро през идващите седем години.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР