България ще бъде домакин на световно първенство по футбол! или

...
България ще бъде домакин на световно първенство по футбол! или
Коментари Харесай

България още чака голям спортен форум

" България ще бъде хазаин на международно състезание по футбол! " или " България ще бъде хазаин на европейско състезание по футбол! " - две вести, които всеки един състезателен последовател у нас желае да чуе. Представете си цяла плеяда от футболни звезди и идоли, както и милиони последователи, които посещават българските заведения, пазарят по българските магазини и са посетители на българските хотели.

Добрата вест: Такъв план има. България ще кандидатства за домакинство на европейското състезание през 2028 година и за международното през 2030 година дружно с Румъния, Сърбия и Гърция.
България, Сърбия, Гърция и Румъния с обща кандидатура за Евро 2028 и Мондиал 2030 Четирите страни желаят взаимно домакинство и на европейското по волейбол за дами през 2021 година
Лошата вест: Действителността!

Живеем в красива страна, която има море, планини, четири сезона и неповторимо културно завещание. Само че в нея няма игрища . Или най-малко не такива, които могат да са домакини на огромен конгрес. Защо сме толкоз сигурни? Опитът приказва!

Снимка: Getty Images

Големите спортни конгреси, за които е нужна специфична организация, са европейски и международни шампионати по футбол и олимпийски игри . Те изискват всички други действия в дадена страна да бъдат подчинени на спортния възторг.

В България в никакъв случай не се е провеждало сходно събитие , а кандидатстването за двата огромни футболни форума от в този момент наподобява като обречена идея на фона на несполучливите опити.

През 1986 година починалият Иван Славков-Батето е претрупан със задачата да приготви кандидатурата на София за хазаин на зимните олимпийски игри през 1992. Победител обаче е Албервил, Франция.

Това не пречупва родните очаквания. България кандидатства и за хазаин на зимните игри през 1994 година Само че отпада още в първия кръг, а в следствие Лилехамер печели.

Снимка: Getty Images

Щастливата ни година би трябвало да е 2006 -а! Да, но не! Мотото " Да го създадем дружно! " излиза на фона на корупционния скандал с Иван Славков. И разумно Торино приема следващите зимни олимпийски игри , за които аплайваме.

За голямо събитие като летни олимпийски игри към момента не сме си помисляли.

Как стои въпросът с футбола?

През 2020 година европейското състезание ще се организира в 12 града в 12 страни - революционен нов способ, който ще зарадва от ден на ден и повече последователи, които желаят да се допрян до огромния футбол. България е една от 19-те страни които подават кандидатури за домакинство. Само че в документите има един голям минус. Липсата на стадион!

Родната делегация показва план - на мястото на днешния стадион " Славия " би трябвало да се построи съвременно оборудване. Действия по този проект няма и до в този момент. В " Овча купел " продължава да си стои остарелият стадион на " белите ". Нашето предпочитание предстоящо не срещна схващане, а УЕФА излезе с разрушителен отчет, в който в най-общи линии се споделя, че сме доста надалеч от футболни страсти от най-високо равнище у нас.

Снимка: Lap.bg

В България обаче са се организирали и огромни спортни събития, несъмнено надалеч от блясъка на двата футболни шампионата, за които целия свят мечтае, както и най-голямото събитие в спорта - олимпийските игри.

Само през 2018 година страната ни одобри 3 международни шампионати - по волейбол за мъже, по художествена гимнастика и по академично гребане.

Волейболът е спортът, който постоянно е бил обичан от българите, а залите са били цялостни на двете международни за мъже (в София) и дами (във Варна) през 1970 година Приемали сме и континенталните шампионати за мъже (1950, 1981, 2015) и за дами (1950, 1981, 2001).

Снимка: http://eurovolley2015.net/

Европейски по баскетбол у нас са се провеждали през 1957 година при мъжете и 1960, 1972 и 1989 при дамите.

Пет международни и седем европейски шампионати по битка също са били в българските зали.

През 1959 година футболните " лъвове " до 19 години стават европейски първенци пред родна аудитория. През 2015 година у нас се организира шампионата на континента до 17 години.

Посрещали сме най-хубавите и в бокса, повдигането на тежести, спортната и художествената гимнастика, гребането, шорттрека.

Снимка: Lap.bg

Те обаче не наподобяват толкоз тежки за организация, колкото международно или европейско състезание по футбол, които не изискват единствено обичайно построени уреди, на които да се рита топка. Трябва инфраструктура, добре развъртян градски превоз, задоволително хотели, които да одобряват гостите, както и цялостен куп законови разпореждания, които сега са последна грижа на обществото.

Съседните нам страни имам прочут опит с сходни конгреси . През 2004 година в Атина се проведоха летни олимпийски игри. Зимните олимпийски игри радваха жителите на Сараево (тогава част от Югославия) през 1984 година, а в Букурещ ще се изиграе една среща от европейското състезание по футбол през 2020 година

Да приемем мачове от подобен огромен диаметър у нас звучи като шанс от новогодишна баница. Добро благопожелание, написано на лист, което няма по какъв начин да се сбъдне с едно тракване на пръстите. Нужни са пари, пари и... пари. А те, даже да се намерят, би трябвало да бъдат рационално изразходвани.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР