България се присъедини към декларацията на здравните министри за Изграждане

...
България се присъедини към декларацията на здравните министри за Изграждане
Коментари Харесай

България се присъедини към Декларация за изграждане на по-устойчиви здравни системи

България се причисли към декларацията на здравните министри за „ Изграждане на по-добри политики за по-устойчиви здравни системи “, оповестиха от Министерство на здравеопазването. Това се случи по време на Срещата на здравните министри по линия на Комитета по опазване на здравето на Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР) в Париж, в която взе участие и министър Христо Хинков.

Основен акцент по време на пленарната сесия „ Устойчивост на здравната система: Уроците от ефикасните политики “ бе насъбраният опит и научените уроци по време на пандемията от COVID-19.

„ Човешките запаси в здравния бранш в България са изправени пред същите провокации като другите европейски страни – застаряващо население и затова застаряваща работна мощ в здравния сектор; незадоволителна прелест на някои здравни специалности за по-младите поколения; неравномерно териториално систематизиране, вследствие на вътрешна миграция от по-малки към по-големи обитаеми места и миграция на здравни служащи в Европейски Съюз и отвън него “, посочи българският здравен министър.

Проф. Хинков уточни, че съдействието сред секторите на опазването на здравето, финансите, образованието, труда и обществената политика, както и присъединяване на други заинтригувани страни (включително организации, профсъюзи и работодатели и др.), е от извънредно значение за реализиране на устойчиви резултати.

По-късно денем програмата на министър Хинков продължи с работен обяд, управителен от немския здравен министър – проф. Карл Лаутербах и Генералния секретар на Организацията за икономическо сътрудничество и раз – Матиас Корман, на тематика „ Климатичните промени и въздействието им върху опазването на здравето “, където проф. Хинков обърна особено внимание на въздействието на климатичните промени върху психологичното здраве.

В рамките на съвещанието, министър Хинков взе присъединяване и в тематична сесия на тематика „ Укрепване на устойчивостта на психологичното здраве “.

Участието на България в Министерската среща е за първи път и е в границите на процеса по присъединение към Организацията за икономическо съдействие и развиване.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР