България се превръща в икономика на две скорости; заетостта в

...
България се превръща в икономика на две скорости; заетостта в
Коментари Харесай

Икономиката в България е на две скорости, сочи анализ

България се трансформира в стопанска система на две скорости; заетостта в София се намира в дълготраен застой от 2009 година насам; прехвърлянията от Европейския съюз към Бургас, Варна, Пловдив и общини с потисната икономическа интензивност са относително ниски; Сравнително граничено са споделени рисковете през централния бюджет. Това са част от изводите на разбор на стопански съвет към Министерския съвет, показан на брифинг.

Решението е в осъществяване на всеобхватна районна икономическа политика в България, стана ясно от думите на доцент Пламен Ненов, основен секретар на съвета за стопански разбори. " В условия на разнородна стопанска система една и съща фискална политика за цялата страна стартира да става неефективна. Ефектите на стимулативни политики, които усъвършенстват продуктивността и продуктивния потенциал са със забавяне от порядъка на две-три години, само че би трябвало да бъде дълготраен ", сподели Пламен Ненов.

Съветът за стопански разбори беше разгласен през октомври предходната година като самодейност към държавното управление, по водещи стопански тематики, с концепцията да оказва помощ за политическите решения в страната.

се показва, че от десетилетия има " съществено икономическо раздалечаване сред София и покрайнината и останалата част на България, което трансформира българската стопанска система в стопанска система на две скорости ". Пише още, че в страната се следят трайни районни разлики в икономическата интензивност, измерена като отношение сред заетостта и популацията в трудоспособна възраст.

" След рецесията от 2009-а година заетостта отвън София и покрайнината се намира в дълготраен застой, като отношението заетост-население отвън София се възвръща единствено отчасти, а главен фактор за " възобновяване " е демографският (миграция) ", се показва в отчета. Извън София и покрайнината се следи разминаване сред растежа на локалния БВП (БВП) и растежа на трудовото заплащане ", се показва още в разбора.

Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР