България се изкачва с 21 позиции в класацията на Репортери

...
България се изкачва с 21 позиции в класацията на Репортери
Коментари Харесай

Репортери без граница: Поляризация и информационен хаос в медиите

България се изкачва с 21 позиции в класацията на „ Репортери без граници “ за независимост на публицистиката и към този момент заема 91-во място по отношение на 112-ото за предходната година. Молдова също бележи скок и се нарежда на 40-о място. 

Тази година се показва, че промяната на властта у нас носи оптимизъм за свободата на словото, въпреки към момента доста медии да остават благосъстоятелност или под контрола на олигарси.

" Сплашването на журналисти от политици, административен и правосъден напън против издатели и публицисти са нормална процедура в страната. След близо 12 години ръководство на премиера Бойко Борисов, през което свободата на медиите беше в крах и избрани медии бяха употребявани за практикуване на политическо въздействие, България мина през серия от предварителни избори през 2021 година ", написа в отчета.

" Медиите са съвсем напълно подвластни от приходите от реклама, в които страната играе значима роля ", не престават създателите на документа. " Разпределението на национални и европейски средства към медиите от държавното управление е изцяло непрозрачно, което разрешава търгуването на обществено финансиране за удобно отразяване. "

Гърция към този момент заема последното място в листата на свободната публицистика със своята 108-ма позиция от общо 180. Причината да е там е убийството на прочут проверяващ публицист през април предходната година.

Украйна е на 106-о място, Русия на 155-о, а Беларус - 153. Традиционно водачи по този аршин са Норвегия, Дания и Швеция.

В обстановка на война „ Репортери без граници “ означават двойно повишаване на поляризацията и информативен безпорядък в световен мащаб.

Причината България да изпаднe до дъното на класацията за независимост на словото (111-о място за 2020 година и 112-0 за 2021 г.) в последните години, с изключение на собствеността на медиите беше и фактът, че убийството на 30-годишната журналистка Виктория Маринова в Русе беше класифицирано като политическо.

Вътре в демократичните общества разделянето на публичното мнение става по „ модела на Fox News “ - политически следена медия и следващо разпространяване посредством дезинформационни вериги, които се укрепват от метода, по който действат обществените медии и техните филтри.

Налице са цели онлайн платформи, които водят пропагандна война срещу демокрациите. 
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР