България се изкачва с 20 места в годишната класация на

...
България се изкачва с 20 места в годишната класация на
Коментари Харесай

И тази година се изкачваме с 20 места в класацията за свобода на словото по света

България се изкачва с 20 места в годишната ранглиста на " Репортери без граници " за свободата на словото по света , оповестена в днешния Световен ден на свободата на пресата. Страната е на 71-во място в новото изданието на класацията, откакто.

България към този момент не е предпоследна измежду страните от Европейския съюз, като мястото ни е заето от Малта. Все още обаче сме на едно от последните места по медийната независимост измежду страните в Европейски Съюз, като изпреварваме единствено Гърция (107-мо място), Малта (84-то място) и Унгария (71-во място), оповестиха от Асоциацията на европейските публицисти - България.

" Въпреки положителната позиция в отчета, който прави оценка свободата на словото в 180 страни и територии, резултатът на България не се усъвършенства доста ", разяснява Павол Шалай - районен шеф на на " Репортери без граници " за Европейския съюз и Балканите. По думите му би трябвало да се има поради, че страната ни е в сегмент от класацията, в който разликите са доста дребни. Според Шалай подобряването на политическия индикатор в медийната обстановка у нас отразява обстоятелството, че през по-голямата част от 2022 година страната е ръководена от държавното управление на Кирил Петков, което като цяло е зачитало свободата на пресата и е ограничавало опитите за интервенция в нея. " Годините на Борисов бяха пагубни за публицистиката ", счита той. Павол Шалай добавя, че управляващите у нас обаче не са съумели да подхващат систематични стъпки за възстановяване на обстановката със свободата на словото и публицистите постоянно са атакувани от избрани политически партии, изключително от " Възраждане " . " По-високият резултат на страната в областта на сигурността на публицистите може да се изясни с по-малкия брой регистрирани закани ", изяснява той.

От Асоциацията на европейските публицисти - България означават, че е регистриран прогрес във връзка с правния знак в оценката на България , който може да се изясни с напъните за битка с " делата плесници ", или така наречен SLAPP (стратегически каузи срещу обществено участие), които изобилстват в последно време. Като образец се показват каузи против публицисти на " Биволъ " и BIRD. Павол Шалай показва, че у нас се следи проблем с обърната роля на някои високопоставени прокурори, които съгласно него притискат публицистите, вместо да ги пазят и систематично да преследват закононарушения против тях. Асоциацията на европейските публицисти - България регистрира и стратегическите каузи срещу обществено присъединяване като зачестил проблем пред българските медии.

В международен проект класацията на " Репортери без граници " за 2023 година демонстрира, че обстановката със свободата на словото е " доста неприятна " в 31 страни, " неприятна " е в 42, прави оценка се като " проблематична " в 55 и " добра " или " относително добър " в 52 страни. Средата, в която работят публицистите е " неприятна " в седем от 10 страни и приемлива единствено в три от 10.

​​ От Асоциацията на европейските публицисти - България акцентират също, че през 2022 година войната в Украйна е разрешила на Кремъл да стартира дефинитивно " пречистване " на съветския медиен пейзаж . Системна цензура и наложително изселване на самостоятелни съветски и непознати медиите освободили място за разпространяване на координирана агитация от проправителствени медии. От организацията допълват, че възбраната на западните обществени медии е от изгода за Telegram, a потребителите на платформата в Русия (164-то място в класацията на на " Репортери без граници " ) са се нараснали повече от два пъти за една година. Според асоциацията това е и каналът, който самостоятелните медии най-често употребяват за заобикаляне на цензурата в страната, само че също по този начин тази платформа е обитаема и от пропагандните мрежи на Путин, като някои канали в Telegram даже наблюдават придвижването на задграничните публицисти, които локалната власт счита за шпиони.

" В Украйна (79-то място в класацията) пропагандният уред на Кремъл се разпростира с огромна скорост - когато съветските военни превземат нова територия - телевизионните канали там са заглушени, украинските медии се сменят и локалните публицисти биват преследвани. Журналистите имат доста повече независимост в тази част от страната, която е свободна от окупаторите, макар разтърсванията в медиите, компликациите, свързани с отразяването на страна във война и рестриктивните мерки при съобщаване на информация за бойните дейности. Войната и духът на национално единение понижават въздействието на олигарсите в украинските медии и са лимитирали техния напън ", декларират още от Асоциацията на европейските публицисти - България.

Отчита се, че войната в Украйна е засегнала и Западна Европа, като се показват съответни образци с страни са лимитирали работата на локалните публицисти с съображение " опазване на национална сигурност ":

В Гърция (107-мо място), решението за шпиониране на публицисти от локалните разследващи организации посредством шпионския програмен продукт Predator съставлява най-големият акт на тъпчене независимост на словото в Европейския съюз през 2022 година Това изяснява и за какво Гърция е класирана последна измежду страните членки на Европейски Съюз.

В Албания (96-то място) прокуратурата наложи непропорционални ограничавания върху журналистическото отразяване на хакерска атака от ирански генезис.

В Обединеното кралство (26-то), където Джулиан Асанж към момента е в пандиза в очакване на екстрадиция, проверяващата публицистиката е застрашена от законопроект за националната сигурност, в който липсват ограничения за отбрана.

В Латвия (16-то място), медийният регулатор случайно лиши лиценза на самостоятелен съветски канал. Във Финландия (5-то място) двама публицисти бяха наказани за откриване на държавни секрети, а пък в Швеция (4-то място) ново законодателството подкопава поверителността на източниците на публицистите.

Регистрира се и доста понижаване на разликите в класирането на страните от ЕС, като два пъти повече са се издигнали в листата, спрямо тези, които са слезли надолу. Същевременно ЕС обсъжда и законодателство, което ще откри общи стандарти за независимост на медиите. " А по-доброто показване в класацията на страни от Източна Европа е придружено от осъзнаването, че самостоятелните медии са по-добра отбрана против кремълската агитация. Сърбия (91-во място), където проправителствените медии, разпространяващи съветска агитация, претърпя най-големия спад по отношение на другите страни от Балканите ", показват от Асоциацията на европейските публицисти - България.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР