България с най-ниското фактическо индивидуално потребление на глава от населението

...
България с най-ниското фактическо индивидуално потребление на глава от населението
Коментари Харесай

Евростат: България с най-ниското фактическо индивидуално потребление на глава от населението в ЕС

България с най-ниското фактическо самостоятелно ползване на глава от популацията в Европейски Съюз. Това заяви Евростат, представена от Българска телеграфна агенция.

Страните членки от Европейския съюз регистрират обилни разлики в равнищата си на фактическо самостоятелно ползване през 2022 година Те варират от 67 на 100 от междинното ниво в Европейски Съюз в България до 138 на 100 в Люксембург.

В държавата ни фактическото самостоятелно ползване на глава от популацията е нарастнало с 2 % по отношение на 2021 година и с 9 на 100 по отношение на 2020 г.

Фактическото самостоятелно ползване включва артикули и услуги, които са фактически употребявани от жителите на съответната страна, без значение дали те се купуват и заплащат от семействата, от страната или от организации с нестопанска цел. Показателят отразява материалното богатство на семействата, изясняват експерти на статистическата организация.

През предходната година 9 страни членки са имали по-високо от междинното за Европейски Съюз фактическо самостоятелно ползване на глава от популацията, изразено в стандарти за покупателна дарба. Най-високи равнища са регистрирани в Люксембург (38 на 100 над междинното за ЕС), Германия (19 на 100 над междинното за ЕС) и Австрия (18 на 100 над междинното за ЕС).

Междувременно 18 членки са отчели по-ниско от междинното за Европейски Съюз фактическо самостоятелно ползване на глава от популацията, изразено в стандарти за покупателна дарба, като най-ниски равнища са имали България (33 на 100 под междинното за ЕС), Унгария (28 на 100 под междинното за ЕС) и Словакия (27 на 100 под междинното за ЕС).

Освен във връзка с фактическо самостоятелно ползване, през 2022 година България е била на последно място в Европейски Съюз и по брутен вътрешен артикул (БВП) на човек от популацията, като индикаторът е бил на ниво от 59 на 100 от междинното равнище за Европейски Съюз. С малко по-добри резултати са били Словакия и Гърция (68 на 100 от междинното за Европейски Съюз равнище за всяка).

По отношение на Брутният вътрешен продукт на човек от популацията страната ни е отбелязала усъвършенстване през 2022 година – с 2 процентни пункта по отношение на 2021 година и с 6 процентни пункта спрямо 2019 година

Най-висок БВП на глава от популацията по отношение на междинното за Европейски Съюз ниво са отчели  Люксембург (161 на 100 от междинното за ЕС), Ирландия (133 на 100 от междинното за ЕС) и Дания (37 на 100 от междинното за ЕС).
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР