България разполага с ядрено гориво за около година и половина

...
България разполага с ядрено гориво за около година и половина
Коментари Харесай

Борислав Сандов: България има ядрено гориво за около година и половина

България разполага с нуклеарно гориво за към година и половина и може да се мисли за последващи доставки от “Уестингхаус”, такива диалози се водят със Съединени американски щати. Това заяви вицепремиерът Борислав Сандов пред български публицисти в Брюксел, където взе участие в съвещание на Съвета на Европейски Съюз по околна среда.

По неговите думи предизвикването е по-голямо при снабдяването с газ, изключително поради “престъпното” закъснение в градежа на връзката с гръцката газопреносна мрежа. Сандов уточни, че когато тази връзка бъде подготвена, зависимостта на нашата страна от съветския импорт ще спадне на половина. Вицепремиерът посочи, че доста бързо е допустима промяната на Русия като главен снабдител на нефт у нас.

В отговор на въпрос Сандов съобщи, че има заплаха от украинските нуклеарни централи за България и това не би трябвало да се крие. Все още няма сериозна радиация от нещо, случило се в Украйна. Опасността идва от уязвимостта на тези централи по отношение на набези и снаряди, които попадат наоколо до тях. От друга страна, належащо е да се поддържат охладени реакторите, които действат, с цел да не се стигне до прегряване. Вярвам, че самите съветски военни дейности няма да отидат до самоубийствения резултат, тъй като въпреки всичко са покрай Русия. Категорично това е риск за цяла Европа, за целия свят. Вярвам, че няма да се стигне до такава степен. България е готова да реагира, само че при такава повреда никой не може да избегне всички вреди. Можем единствено да ги ограничим, заключи вицепремиерът.

Според него войната в Украйна, провокирана от съветската експанзия, освен не омаловажава въпросите за опазването на природата и за енергийния преход, а основава повече условия за ускорение на процеса, изключително при възобновимата сила – път към енергийна сигурност и самостоятелност. България има необикновен интерес в това отношение, тъй като сме доста подвластни от вноса на енергийни запаси от Русия, а в същото време имаме положителни предпоставки за бързо нахлуване на нови енергийни източници, разясни той. Има доста вложения, които “чакат на вратата”, става дума за 16 000 мегавата, съобщи Сандов. По неговите думи е допустимо по проекта за икономическо възобновяване да се построи цех за предпазване на сила в региона на комплекса “Марица-изток”.

Вицепремиерът означи опцията за по-широка приложимост на слънчеви панели. Той уточни, че по проекта за резистентност ще се финансира освен санирането на здания, само че и произвеждане на сила в постройките от възобновими източници.
Източник: bg-voice.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР