България прилага политика за плавно покачване на необходимата възраст за

...
България прилага политика за плавно покачване на необходимата възраст за
Коментари Харесай

Колко ще скочи възрастта за пенсия през следващите години?

България ползва политика за гладко повишаване на нужната възраст за приемане на пенсия от 2016 година насам. Според Кодекса за обществено обезпечаване, възрастта за придобиване на право за приемане на пенсия у нас, се усилва всяка година с по 2 месеца за дамите и с по 1 месец за мъжете. През 2016 и 2017 година възрастта при мъжете се увеличи с по 2 месеца, като нарастването падна до 1 месец годишно от началото на 2018 година. 

Конкретно при дамите, след 31 декември 2029 година, възрастта ще нараства с по 3 месеца на година. Покачването ще спре при постигане на ниво от 65 години. Според плановете на Националния застрахователен институт това ще се случи през 2037 година. След тази година, възрастта за пенсия ще бъде обвързана с повишаването на междинната дълготрайност на живот в България.

Необходимият трудов стаж за приемане на у нас за трета категория труд също пораства гладко. Увеличението е с по 2 месеца на година и за двата пола. Това ще се случва до момента в който нужният стаж не доближи 37 години за дамите и 40 години за мъжете. Според Национален осигурителен институт стажът ще е достигнал заложената цел през 2027 година.
Как се подвига възрастта за пенсия
През 2021 година, възрастта за възлиза на 61 години и 8 месеца за дамите, при доближат трудов стаж от 36 години, до момента в който при мъжете възрастта за пенсия е 64 години и 4 месеца при доближат трудов стаж от 39 години.

През идните години тези индикатори ще се променят по следния метод:

 

Източник: Национален осигурителен институт

Когато лицата не могат да придобият право на по горепосочените условия, то преценката за приемане на право се изготвя на база следните индикатори:



Източник: Национален осигурителен институт
Изключения при възрастта за пенсия
Изключения от формулата за придобиване на право на се ползва за държавни чиновници и военнослужещи, като нужната възраст се подвига с по 2 месеца на година до постигане на 55 години. Изключенията се ползват за следните чиновници:
военнослужещи и резервисти; държавни чиновници по законите за Министерство на вътрешните работи, специфичните разследващи средства и осъществяването на наказванията за задържане под стража; държавните чиновници в пощенските услуги; държавните чиновници по закона срещу корупцията и отнемането на нелегално добито имущество; държавните чиновници, осъществяващи активност по защита в правосъдната власт; следователи и младши следователи; държавни чиновници в разузнаването; офицери и сержанти от „ Национална работа защита “; служители на ДАНС; служителите в пожарната и гражданска защита; водолазите в Главна дирекция " Пожарна сигурност и отбрана на популацията " ;
Служителите с 15 години стаж в летателния състав, парашутистите, екипажите на подводните съдове и водолазния състав понастоящем се пенсионират при навършване на 43 години и 8 месеца. Прагът ще нараства с по 2 месеца на година до доближи на 45 години. Това важи и за чиновниците на служба “водолаз ” в Главна дирекция “Пожарна сигурност и отбрана на популацията ” на Министерство на вътрешните работи.

Възрастта и стажът при първа и второкласен труд пък ще се променя по този начин до 2037 година:

 

Източник: Национален осигурителен институт

Още от ФИНАНСИ:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР