България постигна видим напредък по критериите за присъединяване към Шенгенското

...
България постигна видим напредък по критериите за присъединяване към Шенгенското
Коментари Харесай

Рюте: България постигна напредък и би било глупаво да упорстваме

България реализира забележим прогрес по критериите за присъединение към Шенгенското пространство. И Нидерландия би трябвало да регистрира това, Така че би трябвало да бъдем обективни. Иначе просто би било неуместно. Коментарът е на премиера в оставка Марк Рюте, който е споделил по време на срещата на върха на Европейски Съюз в Брюксел.

Пасажът се цитира в някои от водещите локални медии. Те напомнят, че отиващият си кабинет от години блокира присъединението на източноевропейската страна, тъй като не отговаряла на критериите. Сред тях са неналичието на подобаващ граничен надзор, положението на демократичното господство на закона и битката с корупцията. Освен това неотдавнашно изследване, ръководено от Европейската комисия, не разкрило никакви дефекти.

" Тъй като към този момент установихме, че България е осъществила промени в региона на върховенството на закона по резистентен метод, считаме, че България дава отговор на условията и може да се причисли към Шенгенското пространство " , написа в претекстовете си досегашният държавен секретар Ерик ван дер Бург (Правосъдие и сигурност) в Камарата на представителите. Според него България " да продължи да работи за мощни външни граници " .

Икономическият електронен уебсайт отбелязва, че отношението на Нидерландия от дълго време предизвиквало неспокойствие в Европейската комисия и Европейския парламент. Затова е бил извършен прочут напън върху страната да одобри България в Шенгенското пространство.

Шенгенското пространство в този момент се състои от 27 европейски страни, в границите на които е допустимо да се пътува без граничен надзор.

И министър председателят в оставка Марк Рюте, и Ван дер Бург обаче, за разлика от Европейската комисия, не спираха да повтарят, че България към момента не е подготвена за присъединение, би трябвало да извърви още " няколко значими стъпки ", напомня телевизия RTL изявление на досегашния министър председател от септември.

България е под специфичен контрол от доста години поради проблеми във върховенството на закона. Този контрол може да бъде прекратен, съобщи Европейската комисия по-рано тази година, съгласно която България и Румъния дават отговор на изискванията за участие.

И в случай че за България имаше рецензии, в края на предходната година Нидерландия погледна благосклонно към, че Румъния и съобщи, че е подготвена за Шенген, само че ще би трябвало да изчака, до момента в който прилежаща България също получи „ зелена светлина “.

„ Това е малко срамно " , призна тогава държавният секретар Ерик ван дер Бург.

И още един факт, който демонстрира че Хага гледа по-благосклонно към северните ни съседи. Самата вест публично пристигна точно от посолството на Нидерландия в Букурещ и беше мълниеносно разнесена из коридорите на Европейската комисия.

„ Поздравяваме и двете страни за добре свършената работа “ , се споделя в писмото.

Сега, откакто Хага промени мнението си, всички погледи са ориентирани към Австрия. Тази страна също се опълчи на присъединението на България.

Австрия и България ще влязат в договаряния, с цел да видят дали съпротивата на Виена може да бъде отстранена. Източници от Европейски Съюз считат, че поддръжката от страна на Нидерландия може да изиграе роля в това.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР