България посреща за 12-а поредна година европейската инициатива Нощ на

...
България посреща за 12-а поредна година европейската инициатива Нощ на
Коментари Харесай

15 града в страната ще четат в Нощ на литературата

България посреща за 12-а поредна година европейската самодейност " Нощ на литературата ". Целта на събитието, инициирано от Чешките центрове по света, е да запознае публиката със актуалната европейска лирика и прозаичност посредством четения на фрагменти от известни персони на ексцентрични за литературата места – " читателски гнезда ", пише .    

На 27 септември от 18:00 до 21:30 четем в Нощ на литературата 2023. На всеки 30 минути в едно и също читателско гнездо се чете един и същи фрагмент. Откъсите от книгите се сортират от посолствата и културните институти на европейските страни, а публиката може да сформира своя маршрут съгласно персоналните си желания към европейските езици, вдъхновяващите четци или ексцентричните местоположения, в които се разпростира събитието. 

Освен в София, " Нощ на литературата 2023 “ се организира по едно и също време в Благоевград, Бургас, Варна, Велико Търново, Добрич, Кюстендил, Ловеч, Монтана, Перник, Пловдив, Русе, Силистра, Смолян, Стара Загора и с. Чавдар.

Сред създателите, определени за показване пред българската аудитория, са Вислава Шимборска, Пия Лейно, Итало Калвино, Джон Бойн, Стефан Хертманс, Гаска Шиян и други Пълна информация за определените книги, къде, кой и какво чете ще откриете в уеб страницата на самодейността www.noshtnaliteraturata.com.

Гостите и участниците в събитието в София ще могат да се срещнат с част от преводачите на книгите в някои от читателските гнезда, ситуирани в кокетни и изненадващи пространства към Докторската градина и пл. " Народно заседание “. 

Сред четците в София са актьорите Мартин Димитров, Снежана Макавеева, Линда Русева, Данаил Обретенов, Петър Русев, Асен Кукушев, Игор Дамянов и други, радиоводещата Ива Дойчинова, телевизионната водеща Аделина Радева, Ива Панева, Темз Арабаджиева и др. 

В читателските гнезда по график е обезпечен и превод на жестов език от Силвана Павлова и Росица Караджова. В края на " Нощ на литературата 2023 " столичани са поканени и на вълнуваща нощна поетична обиколка " Ноктурналиите на града " с водещ Тодор П. Тодоров. 

" Нощ на литературата 2023 " се организира с поддръжката на Столична община и е част от Календара на културните събития.

Медийни сътрудници са AzCheta.com, Литературен вестник, Bookmark. Партньори на събитието в София са още Фондация " Развитие и интеграция " и Фондация " Прочети София ".

През 2023 година образната еднаквост на събитието е дело на художника Дамян Дамянов, а тематиката е " Книгите са нашите острови на нормалност ".
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР