България попари последната надежда на РС Македония да започне преговори

...
България попари последната надежда на РС Македония да започне преговори
Коментари Харесай

България попари последната надежда на РС Македония за ЕС тази година

България попари последната вяра на районен съд Македония да стартира договаряния за присъединение към Европейски Съюз до края на тази година. На вчерашният комитет на непрекъснатите представители (КОРЕПЕР) тя отхвърли да вдигне ветото си за приемане на преговорна рамка. Разочарованието в Скопие е голямо, тъй като отводът съответствува с 15-годишнината, откогато Македония е приета за страна кандидатка и откогато чака начало на договаряния. На 17 декември 2005 година тя бе първата от страните в Западните Балкани, която дружно с Хърватия получи подобен статут. Но Хърватия е член на Европейски Съюз от 2013 година, до момента в който Македония още не е почнала договаряния. 

" Правителството на Република Северна Македония и в този случай, във връзка заключенията на Комитета на непрекъснатите представители (COREPER) показва своето отчаяние, че Европейски Съюз не откри метод да вземе позитивно решение по отношение на приемането на преговорната рамка, което би направило допустимо провеждането на първата междуправителствена конференция сред Европейски Съюз и Северна Македония до края на 2020 година по време на немското председателство на Европейски Съюз ", се споделя в публично изказване, представено през днешния ден от БГНЕС.

" За страдание, ветото на България беше доказано, с което не разрешава начало на договарянията на нашата страна с Европейски Съюз, макар че съгласно всички отчети на европейските институции, ние изпълняваме всички критерии за приемане на преговорната рамка и за осъществяване на първата междуправителствена конференция за започване на договаряния ", се споделя още в известието.

" България и Европейски Съюз повтарят грешката във връзка с Северна Македония. Историческата неточност от 2019 година в този момент е голяма геостратегическа неточност на Европейски Съюз. Излъгани бяха оправданите упования на нашите жители, подхранвани от окуражаването от страна на Европейски Съюз и от държавите-членки. Разклатено е доверието на огромна част от жителите на всички страни от Западните Балкани. Тази неточност е мотивация за още по-сериозно навлизане на ползите на трети страни в сърцето на Европа ", декларират от македонското държавно управление.

" Исканията на България не са изненадващи, само че тяхната непримиримост във връзка с позиции, които нямат нищо общо със стратегически значимия въпрос за разширението на Европейски Съюз, няма да промени нашето мнение, че по въпросите на идентичността не се договаря. Оставаме ангажирани с разговора със София и търсенето на взаимно задоволително решение. Имаме подготвеност да разясним, в случай че е належащо, някои въпроси, само че нашите позиции са известни и обществено доказани: Ние сме македонци, които приказват македонски език. Македонската еднаквост не се разисква и за нея не се договаря. "  В позицията на държавното управление се декларира, че страната постоянно ще се бори с речта на омразата.

" Провокациите не са в полза на никого и би трябвало да поддържаме цивилизован и европейски разговор на всички равнища. Нека не влизаме в полето на обиди, обвинявания и тирада на омразата, които няма да донесат нищо положително за никого, минимум за македонския и българския народ. С още повече религия, ангажираност и единение ще се посветим на построяването на европейски стандарти вкъщи “, се споделя в умозаключение в позицията на държавното управление на Северна Македония.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР