България попада сред държавите с висок риск за събиране на

...
България попада сред държавите с висок риск за събиране на
Коментари Харесай

България попадна в негативна класация

България попада измежду страните с висок риск за събиране на вземанията. Това демонстрира отчет на световния водач в застраховането на търговски заеми Allianz Trade (преди Euler Hermes). Той показва проучване и оценка на евентуалните спънки и затруднения в 49 страни в целия свят, които образуват общо 90% от международния Брутният вътрешен продукт и 85% от международната търговия. България е класирана на 17-о място (от 1-во за най-нисък към 49-то за най-голям риск).

Анализът демонстрира, че фирмите у нас се разплащат приблизително за 30 дни след издаването на фактура, като интервалът варира в другите браншове, само че рядко надвишава 40 дни. 25% от дължимите заплащания обаче не се покриват в контрактувания период. Проблемът е, че процесът лишава доста време и изисква спомагателни разноски за бизнеса.

" Процедурата по оповестяване на неплатежоспособност всекидневно не е дейно решение за събиране на вземанията в България ", разясняват от Allianz Trade. От една страна тя е доста удължена и продължава към 3 години. От друга, най-после доста постоянно настояванията на кредиторите остават неудовлетворени, като изключително уязвими са фирмите без застраховка на комерсиалните заеми.

" От години обръщаме внимание, че обстановката в България е характерна поради извънредно бавната и тромава процедура по оповестяване на неплатежоспособност, която лишава в пъти повече време в съпоставяне със междинното за Европейския съюз. Така се понижават значително възможностите на кредиторите да съберат напълно, а и даже отчасти вземанията си ", изяснява Камелия Попова, шеф на Euler Hermes за България, към този момент опериращи под комерсиалната марка Allianz Trade.

Класацията на Allianz Trade групира страните в четири категории според от риска за събираемостта на вземанията. Най-добра е оценката за страните в Западна Европа, като в челната тройка тази година са Швеция, Германия и Финландия, оповестява money.bg.

България е класирана във втората група на страни с " висок риск " дружно с други страни от Югоизточна Европа - Полша, Румъния, Унгария и Гърция. Като " доста висок " се дефинира рискът в Чехия, Словакия, Турция, както и в Съединени американски щати. На дъното на класацията в зоната на " остра опасност " са осем страни, измежду които и Китай. Въпреки че Русия не е включена публично в рейтинга, анализаторите предизвестяват, че тя би попаднала също тъкмо в най-тревожната зона.

В отчета специалистите на Allianz Trade вършат и кръстосана, сложна оценка какъв е рискът за бизнеса във всяка от страните, като се регистрира към кои външни пазари е ориентиран предпочитано износът там. Тъй като българските компании търгуват предпочитано с страни от Европейския съюз, където обстановката с разплащанията е една от най-стабилните, това ги слага в относително удобна позиция.

" Тази оценка обаче не може да бъде обсъждана като задоволително утешение и гаранция, изключително във времена на доста мощна динамичност и съществени провокации към международната стопанска система ", категорична е Камелия Попова.

В умозаключение, отчетът на Allianz Trade прави оценка общия размер на вземанията под най-сериозен риск в страните в сериозната зона на над 4,2 трилиона щ.д. Тези с " доста висок " риск са 3,5 трилиона щ.д., а тези с " висок " - 1,9 трилиона щ.д.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР