България получи, по-рано тази година, изключение от въведените от ЕС

...
България получи, по-рано тази година, изключение от въведените от ЕС
Коментари Харесай

ЕК обори министър Христов : България получи изключение за сн...

България получи, по-рано тази година, изключение от въведените от Европейски Съюз наказания против вноса на съветски нефт по море поради географското си състояние. Целта на изключението, което е до края на 2024 година е България да може да се доставя, а не да продава импортирания съветски нефт на други страни - от Европейски Съюз или непознати страни.

Това разгласи представител на Европейската комисия, представен от Българска телеграфна агенция. Той добавя, че този въпрос е обяснен в насоките за използване на глобите, които са оповестени и на уеб страницата на Европейска комисия.

Повод за въпросите е готвено решение от служебния кабинет, с което да се анулира въведената от държавното управление " Петков "  забрана за експорт на горива от бургаската рафинерия " Лукойл Нефтохим ".

Проектът е признат на съвещанието на кабинета предходната сряда, 28 октомври, само че предстои на публично разискване в границите на един месец. Ако бъде признато, ще обезсили решението от края на юли на постоянния кабинет, който вкарваше тази възбрана от 5 декември. Причината е, че от тази дата влизат в действие следващите наказания на Европейски Съюз против Русия като на страните членки се не разрешава да внасят съветски нефт. Някои, измежду които и България, получиха изключение.

Мотивът на служебния кабинет да обмисля анулация на решението на предшествениците си е, че глобите се отнасят единствено до петрола, а не и до горивата. И също така се нарушават разпоредбите за свободно придвижване на артикули в Европейски Съюз. Друг мотив е, че такава възбрана няма да смъкна цените на горивата на вътрешния пазар.

В отчета към плана, направен от трима министри - на стопанската система, на финансите и на енергетиката създадените от съветския нефт горива в " Лукойл Нефтохим " са български.

Току-що Европейската комисия обори енергийния ни министър във връзка с решението на българското държавно управление да изиска анулация на възбраната " Лукойл Нефтохим " да изнася горива от България. Забраната бе въведена от предходното държавно управление, с цел да се понижат цените на горивата по бензиностанциите на българския пазар, разяснява във фейсбук профила си депутатът от " Демократична България " Ивайло Мирчев.

Европейска комисия е безапелационна: " България получи дерогация от глобите за импорт на съветски нефт по море за стеснен интервал от време, поради характерното си географско състояние. То не се прави, с цел да го препродава на други страни-членки или на трети страни ", добавя той.

Посочва, че българското държавно управление обаче прави тъкмо противоположното - работи в услуга на " Лукойл ", с цел да се максимизират облагите му, за сметка на по-високи цени за българските консуматори.

 

От " Демократична България " настояваме държавното управление да не приема този план на решение, възбраната да остане в действие, с цел да има пряк резултат върху пазара на горива в България, разяснява Мирчев.

 

 
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР