България погрешно се фокусира в руския газ като единствена опция.

...
България погрешно се фокусира в руския газ като единствена опция.
Коментари Харесай

Илиян Василев: България погрешно се фокусира само в руския газ

България неправилно се концентрира в съветския газ като единствена алтернатива. Това разяснява някогашният ни дипломат в Русия Илиян Василев във връзка визитата на съветския министър председател Дмитрий Медведев.

Василев се стимулира по този начин: " През идната година или години Румъния стартира да изнася газ, в това число употребявайки трансбалканските газопроводи на Турция. През последната година преносът на съветски газ през трансбалканския газопровод е намалял с 62%, обезщетено от забележителен растеж на вноса на полутечен природен газ в Турция ", съобщи Василев.

Той предложи този модел на държание. Има 20 компании, които са декларирали интерес да употребяват потенциала, т.е. толкоз компании могат да пренесат газ, разяснява Василев.

Според него има радикални промени през последните години. " Ние, вместо да преговаряме единствено с един от играчите, просто би трябвало да се оттеглим и да намерим другите възможности както за преноса, по този начин и за доставките на газ. Като разгласяваме равностойно състояние. Третираме равностойно всички варианти ", добави още той.

Припомняме, в понеделник, 4 март, в първия ден на визитата си у нас съветският министър председател Дмитрий Медведев беседва с премиера Бойко Борисов и с президента Румен Радев. Те обсъждаха енергийни планове като отклонение на газопровода " Турски поток ", което да премине през България, и допустимо съветско присъединяване в построяването на АЕЦ " Белене ".
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР