България подписа споразумение за опазване на международното открито море на

...
България подписа споразумение за опазване на международното открито море на
Коментари Харесай

България подписа споразумение за опазване на водите в открито море

България подписа съглашение за запазване на интернационалното намерено море на публична гала в постройката на Организация на обединените нации, заяви пресцентърът на външното министерство в сряда.

След 15-годишно разискване през юни Организация на обединените нации показа първото по рода си съглашение за запазване на водите в намерено море. Това е океанската зона, започваща оттатък изключителните стопански зони на страните или на 370 км от бреговата им линия. Това обгръща съвсем половината от планетата.

Според Организация на обединените нации през първия ден договорът е подписан от 67 страни , в това число Съединени американски щати, Китай, Австралия, Англия, Франция, Германия и Мексико, както и от целия Европейски съюз.

" С подписването на съглашението България демонстрира поредност в политиките си на страна член на Европейски Съюз и водач в опазването на Световния океан ", разяснява Мария Габриел, която подписа документа за България.

Споразумението въпреки всичко би трябвало да бъде утвърдено и от страните на национално равнище. То ще влезе в действие 120 дни , откакто бъде утвърдено от 60 страни.

Споразумението ще разрешава да се основават предпазени морски зони и в интернационалните води, което ще помогне за тяхното запазване.

Договорът бележи смяна в " метода, по който гледаме на океана - от огромно бунище и място, където можем да изнасяме движимости, към място, за което се грижим, което стопанисваме и почитаме ", сподели актрисата и активистка Сигорни Уивър при откриването на подписката в Ню Йорк.

Океаните са от решаващо значение и за ограничение на изменението на климата, защото оказват помощ за поглъщането на излъчванията на парникови газове. Въпреки това те дълго време са подценявани в полемиките за околната среда.

Решението е основно и за световното съглашение, подписано в края на 2022 година преди срещата на върха на Организация на обединените нации в Монреал . Според него 30 % от международните океани и земи би трябвало да бъдат предпазени до 2030 година
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР