България отново излезе на първо място в мрачна класация. Репортаж

...
България отново излезе на първо място в мрачна класация. Репортаж
Коментари Харесай

Евронюз за Радева България: Страната е на първо място по енергийна бедност в Европейския съюз, 27,5% от хората не могат да се отопляват 

България още веднъж излезе преди всичко в мрачна ранглиста. Репортаж на " Евронюз " в предаването " Real Economy " разкри, че страната ни е водач по в Европейския съюз.

В него се споделя, че 27,5% от българите не могат да отопляват задоволително добре жилищата си. Навсякъде из Европейски Съюз има хора с сходни проблеми, само че в никоя друга страна те не съставляват толкоз огромен дял от популацията, колкото в България.

На второто място в тази мрачна статистика застава Литва - там 23,1% от хората не могат да си разрешат да отопляват домовете си задоволително. За съпоставяне - в северната съседка на България, Румъния, сходен проблем имат единствено 10% от популацията.
свързани новини154630на 31.10.2021
Тази зима на територията на Европа ще мръзнат общо към 35 милиона души - тъй като не могат да си платят отоплението. Причините за това са най-много ниски приходи и жилищни здания с ниска енергийна успеваемост, установяват публицистите от " Евронюз ".

Медията демонстрира репортаж от България, в която мнозина са принудени да избират за храна или отопление да дадат парите си. " През зимата температурите в България постоянно падат под нулата. А това е проблем - изключително за обществено слабите хора ", разяснява репортерката Фани Горе.

Тя е посетила България, с цел да разбере дали европейските помощи могат да оказват помощ на семействата. Горе се е срещнала със 71-годишния Никола Тишански от Кочериново, който се отоплява на дърва. Пенсията на Тишански се равнява на към 150 евро. С енергийни помощи от страната си е купил дърва, само че с тях е съумял да закупи единствено 5 кубика, за останалите три - колкото общо да му нужни, с цел да изкара цялата зима, е платил от джоба си. " Кубикът преди струваше 75 лв., в този момент към този момент е 90 ", споделя пенсионерът.

Разходите за сила порастват, а това удря по скромния бюджет на 71-годишния Никола. Той получава финансова помощ за медицинските си потребности, както и пандемична надбавка като пенсионер, само че все пак към този момент съвсем не може да си заплаща сметките, медикаментите и питателните артикули, излиза наяве още от репортажа на Евронюз.

Eкипът посещава и друго домакинство в Кочериново и беседва с 62-годишната Евелина Просеникова, която се грижи за своите възрастни родители, въпреки че самата има потребност от помощ заради частичната си неработоспособност. Пенсиите не стигат за покриване на фамилните разноски, заради което тя получава разнообразни държавни помощи. Иначе семейството напълно ще затъне, излиза наяве от репортажа.

" Получавам помощи за отопляване и за храна, идват и да ми оказват помощ. Сега е доста по-добре, тъй като най-малко не ми се постанова да сготвям ", споделя Евелина Просеникова. Тя е икономисала пари за печка, в която гори дървени въглища. " Купихме два тона, уповавам се да ни стигнат. Трябва да спестявам от пенсията, тъй като отоплението в действителност ни е доста значимо ", споделя 62-годишната жена.

А репортерката напомня, че енергийните разноски са задължение за най-бедните български семейства.
Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР