България отново избира парламент. За пети път за последните две

...
България отново избира парламент. За пети път за последните две
Коментари Харесай

Най-важното за изборния ден

България още веднъж избира парламент. За пети път за последните две години гласуваме за народни представители, като четвърти път вотът е предварителен.

Гласуването през днешния ден ще дефинира кои ще са новите 240 депутати в бъдещото 49-о Народно заседание.

Визборитеднес вземат участие 22 политически обединения - 15 партии и 7 обединения. За съпоставяне, на предишните избори от 2 октомври в конкуренцията участваха 29 политически сили – 23 партии и 6 обединения.

В бюлетината, без значение дали тя е хартиена, или електронна на екрана на машината за гласоподаване, съществува и опцията „ не поддържам никого ”.

Освенза партия или коалиция, гласоподавателите имат право да изразят желание и за съответен претендент в листата на политическата мощ, за която гласоподават. Това е така наречен преференция, която може да размести позициите и да изпрати в Народното събрание претендент, който е бил обратно в формирания лист.Ако не е посочено желание, гласът отива за първия в листата.

Българите в чужбина ще могат да гласоподават в 737 секции в 61 страни. В 245 отсекциите зад граница ще се гласоподава с машини.Изборниятдензапочва в 7 часа и приключва в 20 часа.

Ако след този час пред секциите има чакащи, гласуването може да бъде удължено, само че с най-много един час - до 21.00 ч. Социологическите организации афишират прогнозните резултати още в края наизборнияден- 20.00 часа.

По закон ЦИК би трябвало да разгласи получените гласове и разпределението на депутатските мандати за партиите и обединенията не по-късно от 4 дни следизборнияден, т.е.до 6 април. Имената на определените народни представители следва да бъдат обявенидо 9 април.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР