България отново е осъдена от Европейската комисия (ЕК) занеспазване на

...
България отново е осъдена от Европейската комисия (ЕК) занеспазване на
Коментари Харесай

ЕК пак осъди България за неспазване на екологичното законодателство

България още веднъж е наказана от Европейската комисия (ЕК) занеспазване на екологичното законодателство на Съюза. Този път присъдата касае значими естествени местообитания в Рила, които съгласно Комисията би трябвало да бъдат включени в мрежата "Натура 2000 ".
Страната ни обаче отхвърля да направи това, вследствие на което по силата на днешното решение би трябвало да заплатим разноските по делото, а в случай че предписанията не бъдат изпълнени в няколко месечен период, могат да ни бъдат наложат и солени санкции.
Казусът със основаване на буферна зона на естествен парк "Рила " датира от 2007 година Тогава от Българското сдружение за отбрана на птиците (БДЗП) подава тъжба до Европейската комисия за включването на нови територии в планината към "Натура 2000 ", защото те са значими за птичите местообитания там, напомня хронологията на събитията Ирена Матеева от екоорганизацията.
И по този начин се стига до днешната дата, в която съда на Европейския съюз още веднъж ни осъди. Ако държавното управление не го извърши решението, какъвто е въпросът с Калиакра да вземем за пример, ни грозят съществени санкции.
От Министерството на околната среда и водите (МОСВ) излязоха с писмена позиция по случая. "При взимане на своите решения по отношение на обсега на мрежата от Специални предпазени зони за запазване на дивите птици (СЗЗ) виновните български институции постоянно са се управлявали от предоставените им от способените организации орнитологични данни и разбори ", означават от министерството.
"Предвид постановеното през днешния ден решение на Съда на Европейски Съюз българската страна се ангажира в разговор със службите на Европейската комисия да предприеме нужните дейности, с цел да се съобрази с него ", прецизират още от ведомството в позицията си.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР