България отново демонстрира непостоянство в отношенията си с Русия. Първоначално

...
България отново демонстрира непостоянство в отношенията си с Русия. Първоначално
Коментари Харесай

Взгляд: България изпусна последния си шанс за газ от Русия

България още веднъж показва своенравие в връзките си с Русия. Първоначално София изиска от Москва да възобнови доставките на газ и даже се съгласи да заплаща в рубли. След това българските министри оповестиха, че няма да разискват нов контракт. Сега България е принудена да купува съветски газ от медиатори на по-висока цена, в сравнение с би могла. Какво провокира такова мятане от една прекаленост в друга на българските управляващи?

България ще се ограничи до договаряния с “Газпром ” единствено в границите на съглашението, годно до края на тази година - и няма желание да води разговор за " ново краткосрочно, средносрочно или дълготрайно съглашение " за доставка на съветски газ. Това заяви в неделя Христо Алексиев, заместител министър-председател по икономическата политика в краткотрайното държавно управление на България. Съобщението беше направено на среща с ръководителя на Дирекцията по енергетика на Европейската комисия Дите Юл-Йоргенсен.

Същевременно по-рано в петък министърът на енергетиката във краткотрайния кабинет Росен Христов съобщи, че България е подготвена да възобнови прекъснатите през април договаряния с " Газпром " за доставките на газ. София чака отговор от съветската компания в най-скоро време, акцентира ръководителят на енергийното министерство на страната.

Припомняме, че през април " Газпром " спря доставките на съветски газ за редица страни, в това число България, която не заплати в точния момент горивото и отхвърли да заплаща в рубли. В отговор тогавашният български министър председател Кирил Петков разгласи, че е намерил различни разновидности за доставка - в това число полутечен природен газ от Съединени американски щати и газ от Азербайджан - на " доста по-ниска цена " от предлаганата от Москва. През юни Народното събрание гласоподава избор на съмнение към кабинета Петков. Новото техническо държавно управление на Гълъб Донев, което ще работи до парламентарните избори на 2 октомври, е доста по-меко към Русия от Петков и сътрудниците му. „ По-лоши връзки от тези при Кирил Петков не може да има. Сегашното държавно управление е по-разумно и се надявам, че няма да опълчва нашите приятелски нации един на различен ”, отбелязва българският държавник Христо Маринов.

Трябва да се означи, че по време на договарянията с представителя на Европейската комисия вицепремиерът Алексиев даде да се разбере, че България не бърза да премине на ВПГ вместо на съветски тръбопроводен газ. „ Дългосрочният проект планува оповестяване на интернационалните търгове за доставка на полутечен газ. Предполага се, че краткотрайното държавно управление ще стартира процедурата, само че решението за подписване на такова съглашение ще бъде взето от новоизбраното държавно управление “, изясни държавният чиновник. Българското министерство на енергетиката отхвърли изказванията на някогашния министър председател Петков за сякаш свободни слотове за банкет на цистерни с полутечен газ в Гърция, заяви БНР в неделя.

Междувременно България продължава да купува съветски газ, само че посредством медиатори и както призна министърът на енергетиката Христов, той е с 30% по-скъп от контракта с Москва. Българският министър предизвести за опасността от загуба от " Газпром " в съда, защото в този случай София няма да получава газ и ще загуби стотици милиони евро от заплащането на неустойки. „ Ако съветският снабдител реши да отбрани правата си, рискът за България е голям, тъй като сумите ще бъдат колосални “, предизвести Христов.

Управляващите кръгове на балканската страна са се сложили в извънредно неизгодна обстановка, настояват специалистите. „ България сама се отхвърли да премине към разплащане в рубли от 1 април – съгласно указа на президента на Русия това е единственият вероятен вид. Ако в този момент управляващите в страната са подготвени да преминат към рубли, тогава те ще би трябвало да обяснят на българските консуматори за какво шест месеца вършат неразбираеми неща и прекъсват подготовката за отоплителния сезон. България има едни от най-ниските газови ресурси в Европейския съюз за идната зима “, изясни Алексей Гривач, заместник-генерален шеф по газовите проблеми на Фонда за национална енергийна сигурност.

В същото време цената на електрическата енергия в страната продължава да пораства - в случай че през юли мегаватчасът е коствал към 95 евро, то през август цената скочи до рекордните 149 евро. Очаква се цената да нарасне с още 6% през септември.

„ Първото, което направи новото държавно управление, беше да сътвори ексклузивен експертен съвет по енергийните въпроси “, разяснява петъчното изказване в София Светлана Шаренкова, някогашен народен представител в българския парламент. “Въз основа на резултатите от двуседмичен разбор специалистите стигнаха до извода, че е належащо да се продължи работата по съществуващото съглашение с “Газпром ”, което да е годно до края на годината. Сигурна съм, че в този момент държавното управление ще се съгласи с изискването на “Газпром ” да заплаща в рубли. Разбира се, това би било рационално решение. В последна сметка газът от Русия е с 30-40% по-евтин от всеки различен ”, добавя тя.

„ Що се отнася до изказването на краткотрайния кабинет на Донев, че няма да обмислят нов контракт, това е разбираемо: техническите министри, които работят до изборите през октомври и образуването на нова ръководеща коалиция, не желаят да вземат политическо решение “, отбелязва от своя страна Гривач. Но, прибавя специалистът, това крие своята заплаха - процесът на образуване на ново държавно управление може да се забави, краткотрайното държавно управление ще остане на власт. „ Междувременно в разгара на отоплителния сезон, на 1 януари, изтича договорът и българските консуматори ще останат без газ “, сподели Гривач.

Що се отнася до позицията на “Газпром ” и съветската страна като цяло, от една страна, те са подготвени да извършват договорите, въпреки това, естествено чакат, че въпросът за доставките ще бъде обвързван с въпроса за нов контракт, показва специалистът. „ В противоположен случай ще възникне същата обстановка като в Молдова, която съвсем остави жителите си консуматори без газ през отоплителния сезон “, сподели източникът.

България заплаща цената за линията, която поредно организират русофобските държавни управления на Бойко Борисов и Кирил Петков, акцентира Шаренкова. „ Политиката на екипа на Петков е плод на всекидневен директивен напън от Съединени американски щати. Натискът върху българските политици от Америка е явен от дълго време. Така през 2014 година строителството на газопровода " Южен поток " беше замразено след идването в София на трима американски сенатори отпред с Джон Маккейн. През 2012 година строителството на АЕЦ " Белене " беше спряно - също няколко дни след идването на държавния секретар Хилари Клинтън в страната. Ако строителството на централата беше траяло тогава, в този момент тя щеше да създава ток. Натиск от Съединени американски щати има и в този момент – върху новото държавно управление. Въпреки това кабинетът Донев е по-отговорен за националните ползи на България и по тази причина държавното управление е за уравновесени връзки с Русия “, уверен е някогашният народен представител в българския парламент.

В връзките с Русия България също не е поредна и постоянно се хвърля от една страна на друга. Най-яркият образец за такава политика е визитата в София на американския сенатор Джон Маккейн през лятото на 2014 година Влиятелният сенатор републиканец единствено за няколко часа диалог убеди българското държавно управление да забрани плана за газопровода " Южен поток ". Проектът беше умислен още през 2007 година - и преди идването на Маккейн София го приветства.

Четири години по-късно, напролет на 2018 година, тогавашният министър-председател Борисов се извини обществено на президента Владимир Путин за спирането на „ Южен поток “, добавяйки, че „ по-големият постоянно прости “. По-късно Путин сподели, че България е изгубила три милиарда $ вложения, хиляди работни места и 400 милиона $ годишни доходи заради преноса на газ вследствие на спирането.

Превод: В. Сергеев

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Когато видите знака " подправени вести ", това значи, че тази публикация е целесъобразно да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР