България отбелязва напредък с 12 места в годишната класация за

...
България отбелязва напредък с 12 места в годишната класация за
Коментари Харесай

С 12 позиции по-свободни: Българските медии се изкачиха в класацията на „Репортери без граници“

България отбелязва прогрес с 12 места в годишната ранглиста за независимост на медиите на „ Репортери без граници “ (RSF) за 2024 година. Страната ни към този момент е на 59-о място, излиза наяве от новото нареждане, оповестено в Световния ден на свободата на печата. 

Подобрението на медийната среда у нас се обяснява с обстоятелството, че през миналата 2023 година България е била ръководена от държавното управление на Николай Денков, което е демонстрирало предпочитание да реализира промени в региона на свободата на словото. Като още един факт интернационалната организация показва и бързата реакция на институциите по отношение на полицейското принуждение над публицисти.

Въпреки напредъкът обаче страната ни продължава да е измежду последните в границите на Европейския съюз – тъй като знаците в региона на политиката, стопанската система и сигурността към момента са относително ниски. По-назад в класацията са единствено Унгария, Кипър, Малта и Гърция. 

 Европейският парламент одобри Закон за свободата на медиите Светът 3 мин. Европейският парламент одобри Закон за свободата на медиите  Всеки четвърти публицист в България си постанова автоцензура Тази сутрин 2 мин. Всеки четвърти публицист в България си постанова автоцензура  Наказателна отговорност за публицисти?: Нарушава ли концепцията на депутатите свободата на словото? Тази сутрин 2 мин. Наказателна отговорност за публицисти?: Нарушава ли концепцията на депутатите свободата на словото?  Срещу свободата на словото: 293 публицисти по света са в пандиза Светът 3 мин. Срещу свободата на словото: 293 публицисти по света са в пандиза  Европейският парламент одобри Закон за свободата на медиите Светът 3 мин. Европейският парламент одобри Закон за свободата на медиите  Всеки четвърти публицист в България си постанова автоцензура Тази сутрин 2 мин. Всеки четвърти публицист в България си постанова автоцензура  Наказателна отговорност за публицисти?: Нарушава ли концепцията на депутатите свободата на словото? Тази сутрин 2 мин. Наказателна отговорност за публицисти?: Нарушава ли концепцията на депутатите свободата на словото?  Срещу свободата на словото: 293 публицисти по света са в пандиза Светът 3 мин. Срещу свободата на словото: 293 публицисти по света са в пандиза

Снимка: Скрийншот " Репортери без граници "

На първа позиция остава Норвегия, а челното трио допълват Дания и Швеция. Държавите, където положението на медийната независимост се прави оценка като положително, са европейски, а съвсем всички – без Португалия, се намират в Северна Европа. На дъното на подреждането са Афганистан, Сирия и Еритрея, където политическият знак се е сринал.

Глобалният рейтинг на " Репортери без граници ", в който са включени 180 страни, е, че в международен мащаб се утежняват натискът и заканите, идващи от политически лица. Анализаторите предизвестяват за стесняване на поддръжката и уважението към медийната самостоятелност и нарастване на натиска от страна на държавни и други политически играчи.

Рекорден брой нарушавания против публицисти и медии са регистрирани и във войната в Газа, където живота си са изгубили над 100 публицисти. Окупирана и под непрекъснат обстрел, Палестина заема 157-о място от общо 180 страни и територии, следени през 2024 година, като в категорията сигурност се намира измежду последните 10 страни, оповестяват от организацията.

Снимка: Скрийншот " Репортери без граници "

Сърбия отбелязва спад със седем места, стигайки до 98-о място. Според “Репортери без граници ” медиите в Белград популяризират пропагандата на Кремъл, а управляващите заплашват съветски публицисти в заточение.

Самата Русия е на 162-ро място, а Украйна заема 61-во. Организацията за трета година показва, че войната, която руският президент Владимир Путин води против Украйна, съществено се отразява на сигурността на медиите и публицистите в страната.

Виетнам, Китай и Северна Корея пък към този момент не са в дъното на класацията.

В умозаключение от " Репортери без граници " означават, че се чака доста мощен напън във всички райони на света, където през тази година ще се състоят избори. Пример за такава страна е Словакия, където в навечерието на изборите тази пролет бе публикуван, генериран с изкуствен интелект аудиозапис с гласа на журналистката Моника Тодова, чиято цел бе да повлияе на изборните резултати.

Според организацията при неналичието на регулации за потреблението на генеративен изкуствен интелект могат да се чакат и други сходни случаи на предизборна дезинформация чрез манипулирани записи.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР