България осъжда остро терористичното напедение на Хамас и застава твърдо

...
България осъжда остро терористичното напедение на Хамас и застава твърдо
Коментари Харесай

Какви послания отправиха първите в държавата по време на Молитвата за мир

България осъжда остро терористичното напедение на " Хамас " и застава твърдо зад Израел. Такова обръщение насочиха президентът Румен Радев, ръководителят на Парламента Росен Желязков и вицепремиерът Мария Габриел. Те участваха в Молитва за мир в Централната софийска синагога. На събитието, органиирано от организацията на евреите в България " Шалом ", участваха политици, дипломати и представители на еврейската общественост у нас.



Сцените на брутална свирепост и принуждение отприщиха вълна от яд и отвращение в целия свят, съобщи президенът Румен Радев на Молитвата за мир в Централната синагога в София.

" България остро осъжда невижданата офанзива против Държавата Израел и преднамереното ликвидиране на мирни жители ", сподели президентът.

Президентът изрази вяра заложниците, държани от " Хамас ", допустимо най-скоро да бъдат освободени и напомни, че солидарността ни към Израел се вписва в здравите исторически връзки сред нашите два народа.



" Преди 80 години ние не допуснахме близо 50 000 български евреи да попаднат в лагерите на гибелта. Този невиждан акт на избавление ясно показва силата, смелостта, волята и хуманизма на нашия народ ", сподели още Румен Радев.

Еврейският народ е приятелски народ, съобщи и ръководителят на Народно събрание Росен Желязков.

" Ние показваме нашия повод, нашето схващане, нашия вик за законен отговор на тази непредизвикана експанзия, отговор, който не е просто районен конфликт, в линията Гаца ", уточни той.



Правото на законен отговор на Израел акцентира и вицепремиерът и външен министър Мария Габриел. Според нея, районната ескалация би трябвало да бъде избегната.

" Израел е в правото си да се пази в сходство с филантропичното и интернационалното право. Заложниците би трябвало да бъдат освободени без никакви предварителни условия ", съобщи Мария Габриел.

Според изпълняващия функционалностите основен прокурор Борислав Сарафов, офанзивата на " Хамас " от 7-и октомври е един от най-кървавите терористични актове в човешката история.

" Прокуратурата на Република България ще преследва неразделно, непримиримо всички прояви на коренен ислям, на речи на омразата, ориентирани към провокиране на ненавист и принуждение измежду хората ", сподели Сарафов.

Председателят на организация " Шалом " Александър Оскар благодари за поддръжката на българската страна и описа за Ауад Даравши, арабин, мохамеданин, израелски жител. Работил като парамедик и е бил на музикалния фестивал наоколо до линията Газа предходната събота.



" Той вместо да напусне мястото, което несъмнено е застрашавало живота му, той взема решение да остане и до последно да оказва помощ на тежко потърпевшите. Сред които умират над 270 младежи ", съобщи Оскар.

" Над 6000 ракети бяха изстреляни към израелските градове. Това беше като 11.09 в десетократен мащаб ", сподели Йоси Леви Сфари, дипломат на страната Израел в България.

Присъстващите уважиха с минута безмълвие паметта на починалите.

Снимки: БГНЕС
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР