България официално получи средствата по първия транш по Националния план

...
България официално получи средствата по първия транш по Националния план
Коментари Харесай

Първи транш: България получи 2,7 млрд. лв. по Плана за възстановяване

България публично получи средствата по първия транш по Националния проект за възобновяване и резистентност ”. Това разгласи вицепремиерът по ръководство на европейските средства Атанас Пеканов .

„ Получаването на тези средства в размер на 2,7 милиарда лв. , беше фокус на нашата работа. Добрата вест е реалност ”, сподели Пеканов, представен от .

Средствата са преведи в сметката на Министерството на финансите. 

" Както декларирахме на 7 ноември, през днешния ден България публично получи средствата от първия транш по Плана за резистентност и възобновяване . Получаването на тези пари е резултат от работата на държавните управления и институциите от началото на механизма за възобновяване и резистентност през юли 2020 година, само че и работата която свършихме при започване на този мандат на служебния кабинет ", съобщи Пеканов.

Той разясни: " Част от срествата ще се отидат за планове, които към този момент са стартирали. Такива са процедурите за бизнеса, за дребните и междинни предприятия, за софтуерна рационализация, такива процедури, които Министерството на нововъведението и растежа към този момент направи. Средства ще отидат и за почналото създаване третата линия на метрото. Част от получената сума ще отиде за системата TETRA , а друга част - по новите процедури и новите планове. Такива са плановете за енергийна успеваемост в жилищен и нежилищен сграден фонд, плановете за ВЕИ на покривите, за външно изкуствено осветяване. "

Вицепремиерът бе безапелационен, че средствата по Плана за възобновяване и резистентност ще идват против промени и реализирани резултати .

Общата сума, която България ще получи е в границите на 11,8 милиарда лева " Остават още към 9 милиарда лева Траншовете, които би трябвало да се получат в идващите години са пет ", добави Пеканов.  

Политикът сподели, че отхвърлянето на Закона за отбрана на лицата, които подават сигнали или обществено оповестяват информация за нарушаване блокира опцията България да изиска второто искане за заплащане на стойност 724 млн. евро . Той разясни, че този закон пази лицата, които желаят да попадат сигнали за корупция и неправомерни дейности. " Този закон би трябвало да се одобри в българското законодателство, той трябваше да бъде признат преди две години. Българските жители ще търпят наказания, в случай че това не се случи ", бе безапелационен Пеканов.

Вицепремиерът сподели, че няма риск от загуба на средства, а от забавянето им, което води до закъснение на идващите стъпки.

Той изрази вяра, че са дали добър образец на обществото, че обещанията могат да се съблюдават и то в дадения период. Пеканов съобщи, че е нужна политическа воля, другояче рискуваме да останем в периферията на Европа.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР