България очаква правнообвързващи гаранции от ЕС за постигане на напредък

...
България очаква правнообвързващи гаранции от ЕС за постигане на напредък
Коментари Харесай

Радев втърди тона към Скопие, заговори за възродителен процес спрямо македонските българи


България чака правнообвързващи гаранции от Европейски Съюз за реализиране на прогрес в европейската интеграция на РСМ, акцентира Румен Радев преди срещата на върха ЕС-Западни Балкани.

Истинската същина на казуса в Република Северна Македония е систематичната дебългаризация и заличаване години наред на българското културно-историческо завещание в тази страна. Воденият от десетилетия „ възродителен развой “ по отношение на македонските българи не е двустранен проблем: правата на индивида и недискриминацията са фундаментални правила, заложени надълбоко в основите на Европейския съюз. Това съобщи президентът Румен Радев пред публицисти в Бърдо преди Срещата на върха ЕС-Западни Балкани, откакто организира поредност от срещи на най-високо ниво, отдадени на европейската вероятност на югозападната ни съседка.

В първата среща, която се състоя по самодейност на европейския комисар по съседство и разширение Оливер Вархеи, участваха министър-председателят на Република Словения Янез Янша и министър-председателят на Република Северна Македония Зоран Заев, като в нея се включиха и ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел, и ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Във втората среща президентът Румен Радев разиска европейската вероятност на Република Северна Македония с канцлера на Федерална република Германия Ангела Меркел, президентът на Френската република Еманюел Макрон и министър-председателят на Република Северна Македония Зоран Заев.

Румен Радев акцентира, че тези срещи на най-високо ниво в Словения се организират на фона на голям брой сигнали за гонене и закани на хора с българско съзнание в процеса на броене в Република Северна Македония. Те се случват и на фона на подмяната преди няколко дни на български монумент, което демонстрира, че се преследват освен живите, само че и се унищожава паметта на мъртвите българи. Повече от 120 000 жители на Република Северна Македония са и жители на Република България, основано на тяхното категорично волеизявление и на показани справедливи документи за генезис, други десетки хиляди чакат за своя български паспорт и страната ни чака тази действителност да бъде регистрирана и при преброяването на популацията на РСМ.

Въпросът за европейската интеграция на югозападната ни съседка е извънредно значим за нашия район, за жителите в Република Северна Македония, изключително за тези, които намерено изявяват българската си национална еднаквост, за мястото и ролята на България в Европейския съюз и за нашето достолепие като нация, акцентира президентът. Румен Радев напомни, че през май тази година служебното държавно управление е заварило връзките сред България и Република Северна Македония в задънена улица, макар тригодишните обятия и обещания за безусловна поддръжка, макар „ буксуващия “ двустранен контракт за другарство, добросъседство и съдействие.

По думите на президента, европейските сътрудници на България от ден на ден схващат същността на казуса с Република Северна Македония. Потискането на правата на жителите в РСМ, които са жители и на Република България, е предизвикателство за самия Европейски съюз, тъй като те са и европейски жители. Затова Румен Радев прикани за европейска взаимност и с тях, и с България.

Държавният глава уточни също по този начин, че страната ни нито постанова несъгласие на европейската интеграция на РСМ, нито стопира този развой, само че чака от своите европейски сътрудници да се почитат главните, фундаментални европейски правила и ползите на всяка страна член на Европейския съюз. „ Очакваме да спре този развой на дебългаризация, да се изкорени езикът на омразата, превратното пояснение и показване на България в учебници, музеи, на монументи, в това число и в общественото говорене на представители на публични институции, както и в държавната политика. Тогава нашият народ и нашето общество ще са подготвени да кажат " Да " на започване на договаряния “, съобщи Румен Радев. Президентът още веднъж изрази позицията на страната ни, която чака правнообвързващи документи от страна на Република Северна Македония за този развой, тъй като българският народ е с доста изострена и непреходна сензитивност по тези проблеми.

Президентът уточни, че страната ни е открита за разговор по откритите въпроси и работи за подписването на двустранен протокол с Република Северна Македония, който се чака да бъде приключен и показан при започване на ноември. „ Трябва да проучваме този протокол и ще го подпишем, в случай че сме удовлетворени от резултатите, тъй като би трябвало да сравним резултатите от протокола с Националната рамкова позиция, призната от българския парламент “, уточни Румен Радев. Държавният глава още веднъж акцентира, че най-съществен в този разговор е въпросът за уважението на правата на българите в РСМ. България чака не нови обещания и заявления от страна на югозападната ни съседка, а правнообвързващи гаранции, в това число изменение на Конституцията на РСМ и включване на българите измежду държавотворните нации, изброени в нейния увод.

„ Нуждаем се от действителни и справедливи резултати от продължаващото броене в Северна Македония, без да бъдат притискани хората да изразят своята национална еднаквост. Нуждаем се от самопризнание на историческата истина. И в случай че всичко това е изпълнено, имаме потребност от идната гаранция от страна Европейски Съюз – пътната карта, която да бъде включена в преговорния развой и преговорната рамка за РСМ “, акцентира президентът. Румен Радев добави, че страната ни чака да получим гаранции от Европейския съюз в границите на самия развой на разширение.

Президентът подсети също по този начин, че всяка европейска страна е минала през своя катарзис и този развой е бил изключително мъчителен в страните от постсъветското пространство в Централна и Източна Европа. Българското общество също още лекува раните, нанесени от тоталитарния режим в акцията за насилствена промяна на имената на българските турци. Затова страните, които аплайват през днешния ден да бъдат член на европейското семейство, не могат да подминат този развой на катарзис. Няма по какъв начин да го подмине и РСМ, съобщи президентът.

Румен Радев прикани сътрудника си от РСМ президента Стево Пендаровски, както и премиера Зоран Заев, за исторически решения, смели дейности, разкъсване дефинитивно с идеологемите от тоталитарното минало, с македонизма, построен на омразата към България, които да отворят най-накрая вероятността на нашите братя от РСМ към пълноправно участие в Европейски Съюз. /БГНЕС
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР