България очаква многобройните обещания на Република Северна Македония (РСМ) да

...
България очаква многобройните обещания на Република Северна Македония (РСМ) да
Коментари Харесай

Радев: България очаква резултати от обещанията на РС Македония


България чака многочислените обещания на Република Северна Македония (РСМ) да стартират да се трансформират в резултати, които да укрепват взаимното доверие и да основават устойчиви предпоставки за развиването на добросъседски връзки, съобщи президентът Румен Радев. Той се срещна на „ Дондуков “ 2 с комисаря по политиката на разширение и съседство на Европейски Съюз Оливер Вархеи. В срещата взе участие и вицепрезидентът Илияна Йотова.

Само действителен прогрес в двустранния разговор с България и осъществяването на Копенхагенските критерии за участие в Европейски Съюз могат да придвижат напред процеса на европейска интеграция за югозападната ни съседка, уточни президентът.

Румен Радев акцентира, че България цени високо приноса на Европейската комисия за активизиране на двустранния разговор. Страната ни чака този разговор да води до съответни стъпки във връзка с даването на конституционни гаранции за действителното съблюдаване на правата на македонските българи, прекратяване на езика на омразата към България и българите, запазване на вековното българско културно и историческо завещание на територията на РСМ, преди да даде единодушие за започване на договаряния за участие в Европейски Съюз.

Снимка: Президентство на Република България


Новата динамичност в връзките сред България и РСМ е положителен знак и за двете страни, като дружно с развиването на общи стопански, транспортни и капиталови планове, следва да се позволяват и откритите въпроси в двустранните връзки, уточни още Румен Радев.

Президентът акцентира, че тези решения следва да имат съответни знаци и механизми, които да регистрират готовността на РСМ за започване на договаряния за участие.

Комисар Вархеи изрази разбирането на Европейската комисия за смисъла на откритите въпроси сред България и РСМ и удостовери готовността си да продължи да работи за тяхното стабилно разрешаване. Той открои и декларираната от държавното управление на РСМ подготвеност за реализиране на резултати в двустранния разговор с България, в това число във връзка с даването на конституционни гаранции за спазването на правата на македонските българи.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР