България очаква 800 машини за гласуване да бъдат произведени в

...
България очаква 800 машини за гласуване да бъдат произведени в
Коментари Харесай

800 машини за гласуване трябва да пристигнат от Тайван в България


България чака 800 машини за гласоподаване да бъдат създадени в Тайван до сряда и по-късно да бъдат превозени у нас. Това стана ясно от думите на представителя на ЦИК Росица Матева. Припомняме, че досегашната компания снабдител „ СиелаНорма “ отхвърли да достави спомагателни 1500 машини за вота на 11 юли на цените, избрани от Централната изборна комисия. Така от ЦИК се принудиха да търсят различен снабдител и да водят непосредствено договаряния с фирмата-производител на машините „ Смартматик “.

В същото време от „ Сиела Норма “ насочиха изненадващо нова оферта към ЦИК. Не е ясно дали комисията ще продължи договарянията и какво ще контракти.За момента се знае, че няма да могат да се обезпечат всичките 1500 спомагателни машини, а най-вероятно ще бъдат закупени и доставени едвам 800 устройство. Това няма да провали изборите, само че в огромните секции ще има единствено по една машина, което може да забави гласуването и да докара до опашки.

Матева сподели през днешния ден пред БиТиВи, че ЦИК продължава диалозите със „ Сиела Норма “ за това по какъв начин ще се поддържа софтуера, необходим за изборите. Това е единственият вероятен реализатор за модифициране на програмен продукт и образуване на изборите, тъй като с компанията има подписан контракт за тази активност на 6 февруари.

Има оповестена социална поръчка, договарянията със „ Сиела норма “ по механически въпроси ще продължат. По тяхно искане не завърши работата на комисията по тази поръчка в събота, ще се проведат договаряния и през днешния ден, и на следващия ден евентуално ще се подписа контракт за модифициране на програмен продукт за частичните локални избори, за изборите за Народно заседание, и за логистиката на тези два типа избори.

Ако останем с 9600 машини, ще организираме изборите с тях, само че имаме обещанието и водим диалози със „ Смартматик “, които са производители. В петък организирахме среща с финансовия министър и представителя на „ Смартматик “ за Централна и Източна Европа., казаМатева и добави, че след сряда към България би трябвало да потеглят 800 машини, създадени в Тайван. Въпросът е по какъв метод ще се провежда доставката. Тепърва ще договорим финансовите параметри, добави представителят на ЦИК.

Тя уточни, че сега се водят диалози по какъв начин да бъде осъществен този превоз и от кого. Обслужването и на новите машини ще бъде от „ Сиела норма “.

Матева счита, че ще е доста по-добре, в случай че допълнително секции има повече от една машина. Ако доставим тези машини, за които приказваме, ще имам по две допълнително от 700 секции, изясни представителят на ЦИК.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР