България обсъжда варианти за реакция по повод напрежението между Русия

...
България обсъжда варианти за реакция по повод напрежението между Русия
Коментари Харесай

Кирил Петков: Обсъждаме варианти за реакция на напрежението Русия-НАТО

България разисква разновидности за реакция във връзка напрежението сред Русия и НАТО, сподели министър председателят Кирил Петков.

По мотив настояването на Москва да бъдат изтеглени силите на НАТО от България и Румъния, той съобщи, че това не оказва помощ за деескалацията, което е главен приоритет на България.

На въпрос дали страната ни ще получи подкрепление от Испания и Нидерландия, министър председателят съобщи, че сега се преглеждат разнообразни варианти.

„ Хубавото е, че има разновидности, които сега се разискват. И това, което мога да ви уверя, че те са… с цялостния приоритет на България като страна, градивното участие в НАТО, и с фокус, както споделих, деескалация на напрежението. “

Министърът на защитата Стефан Янев разяснява, че подготовката за в допълнение увеличаване наличието на НАТО на българска територия ще бъде направено при нужда и при взимане  на политическо решение и с български въоръжени сили. Янев съобщи, че минусите на въоръжените ни сили сега ще бъдат обезщетени от НАТО. Изтребители на Испания и на Нидерландия ще извършват задания по защита на българското небе в границите на взаимни учения по Air Policing.

„ Ротация на силите на Испания следва в околните дни, безусловно идната седмица, за което Министерски съвет ще вземе решение в понеделник. Ротацията на въоръжените сили на Нидерландия е планувана за интервала април-май.

Става въпрос за ротация от порядъка на – в единия случай на две по седем самолета, в другия случай – два самолета. Испанският контингент ще пристигна с изтребители „ Юрофайтър Тайфун “, а холандският контингент ще бъде с изтребители Ф-35 “, сподели Янев.

Той изясни, че това са тъкмо подобен вид самолети, които ще извършват задания по защита на българското небе – така наречен взаимна задача Air Policing, какъвто вид учения, тренировки и задания е имало в предишното.
Кирил Петков и Стефан Янев участваха на церемонията по встъпването в служба на президентската двойка Румен Радев и Илияна Йотова за втори мандат, в границите на която направиха мненията.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР