България няма да плаща нищо за дооборудване на новите изтребители

...
България няма да плаща нищо за дооборудване на новите изтребители
Коментари Харесай

Запрянов отговори на въпроса, който всички задават за купените F-16

България няма да заплаща нищо за дооборудване на новите изтребители Ф-16 блок 70, сподели пред БНР зам.-министърът на защитата ген. Атанас Запрянов. Той изясни, че всички системи на самолетите са отворени за прибавяне на всевъзможен тип оръжия и че с подписването на контракта пакетът не е затворен.

„ Самолетите, които получаваме имат цялата авионика и електронно съоръжение, кодове и стратегии, отключени на борда, позволяващи да се отключат всевъзможни оръжия в вероятност и да бъдат употребявани ракети въздух- въздух, въздух-повърхност, в случай че желаете въздух-кораб. Така че ние няма да плащаме повече за дооборудване на самолетите, в случай че закупим каквото и да е оръжие, което е понижено или какъвто е да е нов вид оръжие “.

„ Утре държавното управление ще би трябвало да одобри подписаните от министъра на защитата четири контракта, които касаят освен доставката на 8 броя самолети Ф-16 блок 70, само че и доставката на муниции към тези самолети, на ракети въздух-въздух разнообразни класове на тези самолети и доставката на цялото оборудване… “, уточни още.

„ Общата стойност на четирите контракта, които ще бъдат признати и препоръчани на Народното събрание за ратификация в действителност е 1,256 милиарда $. По отношение на цената би следвало да ви поправям, че не е реализирано понижение, защото от обявената цена на конгреса 1,67 милиарда $ за пакета и почнали договаряния при цена 1,410 милиарда $ ние имаме 1 милиарда 256 млн. “, сподели Запрянов.

„ Много е значимо да поясня, че когато става въпрос за договаряния и за цени, че държавното управление на Съединени американски щати посредством програмата за Международни военни продажби FMS не е не е търговец, а е медиатор сред българското държавно управление и американските компании, които доставят съответното съоръжение.

Това, което мога да подсигурявам е, че програмата FMS, цените на оборудването, които американското държавно управление дефинира и дефинира, са същите цени, по които то купува съответните въоръжения и техника от американските компании “, изясни той.

„ Затова, може би за първи път ще кажа, направленията, в които се работеше във връзка с намаляването на цената, не е единствено при преконфигурирането на пакета, който при започване на договарянията в действителност разширихме съзнателно с готовност да получим и повече въоръжение.

Американското държавно управление за цената от $1,256 милиарда е направило взаимни отстъпки и понижения, там където то има право да направи… “, сподели той.

Запрянов разяснява и въпроса дали е правилно, че сега сме на сериозния най-малко и даже сме получили предизвестие от американската страна, че в случай че се отхвърляме от още неща по договорката от предварителния проект, може да се окаже, че си купуваме оръжие, което няма да може да използваме:

„ Това беше първичното изискване и на двете страни, че ние не можем да си позволим да закупим аероплан, който няма въоръжение и няма да има бойни качества “.

Той разяснява и това, че за момента не купуваме въобще от управляемото въоръжение въздух-земя тъй наречените умни ракети, което дава мотив на някои критици да настояват, че самолетът отива към „ 1913 година и борбата при Одрин “, когато сме измисляли да хвърляме ръчни гранати:

„ Странно е, че получаваме аероплан 4++ с авионика на пето потомство аероплан и благоприятни условия да ръководи оръжия от пето потомство и приказваме за Втората международна война, само че това си е проблем на критиците, защото в този момент фокусът не е върху качествата на самолета, съзнателно, а е върху пакета и то върху една част от управляемите оръжия, които ние не си разрешаваме “, съобщи Запрянов.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР