България няма да остане без охрана на въздушното пространство. НАТО

...
България няма да остане без охрана на въздушното пространство. НАТО
Коментари Харесай

Ген. Съби Събев: България има оръжие да подкрепи Украйна. Споделям оценката на ГЕРБ - СДС че БГ не стои добре в НАТО

" България няма да остане без защита на въздушното пространство. НАТО има доста ясна политика. Ако сега България няма благоприятни условия, тук може да дойдат към 10-12 самолета до ескадрила на ротационна основа ", сподели военният специалист ген. Съби Събев в предаването " Тази заран " по bTV.
 
Въпреки това той счита, че осемте самолета, които ще придобием от началото на 2025 година не са задоволителни, с цел да се реализира защитата на въздушното ни пространство. 
 
" Беше потвърдено, че най-малко 16 самолета трябват. Сега е моментът, препоръчана е оферта от Съединени американски щати и в случай че ние се забавим ще отидем към 2035 година " - изясни ген. Събев.
 
" Една страна е съответен и мощен член на НАТО със солидарността, която демонстрира в границите на НАТО и по отношение на сътрудниците на НАТО, какъвто е Украйна. За страдание ние тая взаимност не я демонстрираме в нужната съответна степен на обстановката, която имаме " - безапелационен е специалистът.
 
Според ген. Събев, България има с какво да поддържа Украйна: " Украйна изпрати явен лист и ние може да проверим какво имаме разполагаем в мобилизационния запас.
 
Това, което ще ни е належащо за военно време - фактически там може да се даде избрана техника и по-късно, когато закупим нова, старите може да ги изтеглим в този запас ", сподели той.
 
По думите му войната най-вероятно ще продължи най-малко до края на идващото лято. Ген. Събев счита, че е извънредно време България да има собствен титуляр в НАТО. " Не е естествена тая обстановка да няма толкоз дълго време титуляр.
 
Той отстоява националните позиции при разискването на въпроси за груповата защита, нашия принос и всички въпроси и политически решения, които се вземат там ", сподели още военният специалист. 
 
" Споделям оценката на ГЕРБ - Съюз на демократичните сили че БГ не стои добре в НАТО. Солидарността не е добре. Ако поддържа с оръжие Украйна - в границите на 8 месеца  война, страните които поддържат не влизат в спора. Има страни които предоставиха остаряло съоръжение и към този момент получават ново.
 
Нека в националното заседание да се реши на закрито съвещание какво да дадем. Ако предоставим оперативна техника, можем да дадем от мобилизационния запас. Старите машини могат да се заменят. Да се изслуша началникът на защитата " - поучава генералът.
 
 
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР