България никога не е имала по-добра медицина, но няма добро

...
България никога не е имала по-добра медицина, но няма добро
Коментари Харесай

Д-р Захарий Кръстев: Заради липсата на приемственост, България е държава на 30, а не на 1300 години

България в никакъв случай не е имала по-добра медицина, само че няма положително опазване на здравето. Това съобщи в изявление за БГНЕС гастроентерологът доктор Захарий Кръстев, учен на Българската академия на науките и изкуства.

В момента не ни ръководят специалистите, а ни ръководят партийци, без да са политици. Докато България не сътвори политици и не вземе политическо решение да чуе специалистите, няма да имаме положително опазване на здравето. Това политическо решение би трябвало да се вземе от политиците в Народното събрание и не би трябвало да бъде партийно подвластно.

Д-р Кръстев дружно с група съидейници са предложили стратегия, с която да се помири медицината със опазването на здравето.

В нея преди всичко се предлага запазването на дребната болница. „ Тя е една черква, в която върви локалното население. Трябва да се откри финансов модел за нейното опазване “, сподели доктор Кръстев, като уточни, че с сходен проблем се сблъскват и редица огромни европейски страни. Така да вземем за пример, в дребните лечебни заведения във френските Алпи няма медицински личен състав, който да преглежда и да се грижи за тамошните заболели.

Важно място е отделено на незабавната и бърза неотложна помощ. „ Тук страданията са доста и вложенията са доста огромни. Инвестициите са в закупуването на скъпа инсталация, а страданията са на бабата, която не може да смъкна болния си дядо от 12 етаж, когато пристигна Бърза помощ. За задачата би трябвало да се основат екипи от носачи, които могат да смъкват тежкоболния човек. Инвестицията не е огромна, а фрагментите могат да се основат за 6-12 месеца. Ако не може да се смъкна болният човек, долу и шест скенера да ви чакат, нищо не можете да извършите “, сподели именитият ни гастроентеролог.

Той предлага също по този начин да се промени лекарствената политика. „ В момента българският народ би трябвало да доплаща, никой не си фантазира противоположното. Ако има такива, които си фантазират нещо друго, това са партийците “, акцентира доктор Кръстев. Проблемът е в това, че се доплаща за неща, които не оказват помощ, от рода на естествени артикули и хранителни добавки.

Един от най-големите проблеми остава финансовото обезпечаване на здравната активност. България отделя доста малко пари в съпоставяне със западните страни. Ако при нас тази сума е към 250 $ на глава от популацията, то там тя се движи сред 1500 и 7000 $.

„ Не може да се мисли, че с тези пари, които се заделят за здраве, може да имаме качествена помощ и инсталация “, безапелационен е доктор Кръстев. В същото време той е срещу увеличението на здравната вноска, тъй като тя ще натовари в допълнение така и така почти 2 милиона работещи, които устоят 6,5 млн. души страна.

По отношение на заплащането на лекарския труд напоследък има динамичност, само че тя има един минус, а точно, че не е ясно от кое място ще дойдат парите.

„ В естествените страни заплатата на лекаря е твърда и не е обвързвана с клиничните пътеки. Тя е обвързвана с неговата подготовка и неговия пост. Тя не зависи от това дали болничното заведение е във банкрут или не е “, съобщи доктор Кръстев. Според него твърдото заплащане на медицинския личен състав подсигурява качеството на работа.

„ Когато стигнеш това минимално равнище на рационалната достатъчност на заплащане, от там нататък лекарят не се интересува от това какъв брой пари ще получи от горната страна, а какъв брой добре ще бъде възприеман от пациентите. Това са едни невидими претекстове, които са доста значими във образуването на възнагражденията “, добави специалистът.

Той прикани да се обърне изключително внимание и на квалификацията на медицинския личен състав, тъй като една огромна част от лекарите, които напущат страната, вършат това, с цел да получат специализация. „ Липсата на опция за развиване на фрагментите обезсърчава лекарите. Квалификацията би трябвало да бъде централизирана, централизиран би трябвало да бъде и състезанието “, предлага доктор Кръстев, с цел да се избегне опцията за корупция.

Недостигът на медицински сестри е голям. За да бъде преодолян, може да се употребява американската система, която приготвя бързо такива фрагменти. Министерството на здравеопазването и Министерството на образованието би трябвало да създадат поетапна стратегия за въвеждането на учащите се медицински сестри в работа след първи курс.

За ръководство и управление на лечебните заведения специалистът предлага положителният образец, от който да почерпим опит, да е от Албания. Там, когато се смени държавното управление, шефовете на лечебните заведения незабавно си подават оставката. След това, като пристигна на власт отново тяхното държавно управление, другите си подават оставката.

„ Такъв е почти и моделът в България с едно " само че ": ние ги гоним. Не може да се гони шеф на болница, тъй като не е от твоята партия. Всяка промяна води до срив от минимум два месеца. Не би трябвало да се пипа при всяка политическа смяна нещо, който работи. Трябва да има мандатност. Виждаме до какво докара немандатността през последните месеци “, прикани доктор Кръстев.

Пандемията не отшумява, просто тежестта й понижава

Д-р Захарий Кръстев акцентира, че България е изгубила популацията на два града поради дейностите на своите партийци по време на пандемията от ковид. „ Няма такава страна, която да загуби 70 хиляди души най-малко – близо 38 от които в публична статистика, от вируса. Не си научихме уроците от пандемията, тъй като интензивно не се ваксинирахме “, сподели той и добави:

„ Аз съм може би единственият доктор, който не проверявам неимунизирани. Защото нямам връзки с Касата. Твърдо считам, че неимунизираните дискриминират имунизираните. Пандемията ни научи, че не имаме вяра на науката “.

Според него България се оправи добре с пандемията, тъй като имаше непотребни лечебни заведения. „ И този огромен размер непотребни болнични кревати дадоха опция огромният напор от тежко заболели първоначално да бъде настанен, само че пък тогава стана ясно, че няма задоволително квалифицирани фрагменти, които да ги гледат. Нямаше даже анестезиолози “, означи доктор Кръстев.

„ Само Германия от целия Европейски Съюз имаше задоволително анестезиолози, които да поемат тежко болните. Ако помните, с влакове караха тежко болните от Швейцария и Франция в Германия за лекуване. Не можем да виним никого от здравната система за обстановката. Другата страна е, че по принцип ние доста късно търсим лекарска помощ, и всички упреци към предходни държавни управления са напразни “, уточни още той.

Криворазбраната независимост

В другите страни глобите за неизвършване на профилактичен обзор са огромни, по тази причина у нас профилактиката на болесттите е на такова равнище. И даже това да се смята за насила, свободата у нас също е криворазбрана.

„ Свобода значи да взимаш самичък решения, като се съобразиш с разпоредбите, които е приело обществото. Но, за жалост, у нас българинът не взима решения самичък – той е жертва на модела от това време, когато трябваше партийният секретар да му каже какво да направи. Българинът не може 10 стотинки да изкара, желае да бъде назначен на работа – и това е разказано още от Иван Вазов още в Следосвобожденска България, когато минаваме от един тираничен строй в различен “, сподели доктор Кръстев.

Той е безапелационен, че България е страна не на 1300 години, а на 30 години, тъй като няма никаква последователност сред 1300-та години и тези в този момент. Така че държавни институции у нас се основават от към 30 години, акцентира доктор Кръстев.

През ноември следва да излезе и новата книга на доктор Захарий Кръстев. Тя е формирана от 12 души, които дават отговор на въпроси, сложени от него.

„ Казва се „ Епистоларна палитра “ и в нея ние си пишем писма. Разделена е на три елементи – „ Човекът и хората “, „ Религията “, и „ Наука и философия “. Нашите деца и нашата памет са нашето величие, заключава книгата. Оказва се, че делението на клетките не е отмерено, а безсмъртието се резервира посредством клетката на баби, прабаби, и прочие, т.е., безсмъртието е обезпечено още при залагането на живота. Така паметта е безсмъртна, тъй като се предава от потомство на потомство “, сподели доктор Кръстев. /БГНЕС

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР