България ни измъкна от тоталната изолация. Това заяви президентът на

...
България ни измъкна от тоталната изолация. Това заяви президентът на
Коментари Харесай

Македонският президент: България ни измъкна от тоталната изолация

България ни измъкна от тоталната изолираност. Това съобщи президентът на Северна Македония Стево Пендаровски в изявление за БГНЕС.

" Не е пресилване квалификацията, която Зоран Заев постоянно дава за ролята на Бойко Борисов и актуалното българско държавно управление през последните две години, съгласно която българският министър председател дружно с Ципрас са помогнали да излезем по-бързо от интернационалната изолираност ", изрази Пендаровски признанието на Скопие към българското държавно управление.

По думите му Заев и Борисов са ексцентрични политици, без исторически товари и страсти.

Пендаровски посочи, че договорът за другарство с България е бил подписан в един доста внимателен миг след " властническия режим " на Никола Груевски.

Според него Груевски е възстановил най-мрачната антибългарска агитация на някогашна Югославия.

" Наистина считам, че договорът за другарство с България, колкото и да наподобява, че е нещо нормално, би трябвало да подчертая, че когато ние го подписахме, ние преди малко бяхме се освободили от един тежък властнически режим на Никола Груевски, а това не бе просто един антизападен режим, само че и антиалбански и с антибългарско въодушевление ", означи северномакедонският държавен глава.

За Груевски Белград бе приоритет, сподели още той и натърти: " Не желая и да слушам за някаква 4-та Югославия ".

Истинско историческо отклоняване беше наследникът на Вътрешна македонска революционна организация да се усеща по-близък до Белград, вместо до София, счита президентът.

" Договорът за добросъседство беше подписан на 1 август 2017 година, единствено два месеца и половина след съставянето на държавното управление на Зоран Заев. Атмосферата беше към момента такава, каквато беше по-рано, не беше изменена. Ние нямахме време да кажем, че хората там на Изток от нас не са наши врагове ", разясни Пендаровски.

Той акцентира, че България е най-близката врата на Скопие към Европа.

" България е страна член на Европейски Съюз от дълги години, а също по този начин и на НАТО, и като изключим солунското пристанище, е нашата най-близка врата към Европа. Признаването на независимостта на Македония през 90-те години на предишния век беше безапелационна заслуга на президента Желю Желев и помощта, която ние получихме, откакто Гърция наложи ембарго в продължение на година и половина ", показа президентът.

" Тогава, съгласно данните на Световната банка, нашата стопанска система загуби към 60% от Брутният вътрешен продукт. Не можем да забравим другарската помощ на България и Турция, която те ни оказаха тогава по Коридор №8, който в никакъв случай не се направи до дъно и това е наша неточност, не ваша. И желая да кажа, че в такава атмосфера не беше по никакъв начин елементарно да се направи подобен контракт. Беше тежко. В това се състои огромната заслуга и на Борисов, и на Заев в този миг ", сподели още в изявлението Пендаровски.

" В политиката, изключително в интернационалната политика, предписание номер едно e, в случай че една организация или огромна страна остави празно място, друга ще го запълни ", счита президентът на Северна Македония.

По думите му " Малкият Шенген " има структурни недостатъци.

" Неотдавна показах персоналните си запаси във връзка с " Малкия Шенген ". За нас те са на първо място в региона на европейската интеграция ", показа Стево Пендаровски.

Пендаровски разкри, че в Скопие има десетки сръбски медии и нула български.

" В Скопие на никое място не можете да си купите нито един български вестник. Няма нито един български канал, в това число и по спътника ", разясни той.

Държавният глава на съседката ни изрази недоволството си от това, че не са построили инфраструктура към България.

" За тези 30 години ние не построихме инфраструктура към България, Македония няма автомагистрала и до Прищина ", показа още президентът на Северна Македония.

Липсата на пътна инфраструктура сред София и Скопие ни пречи да излезем от тази мъгла и да осъзнаем и осмислим историческите обстоятелства, признава той. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР