България не e взела правилното решение по стария договор с

...
България не e взела правилното решение по стария договор с
Коментари Харесай

Валентин Николов: Положението ни е много лошо, може да отидем на арбитраж с „Газпром“

„ България не e взела вярното решение по остарелия контракт с „ Газпром “. Нов контракт към този момент няма по какъв начин да се подписа. Всяка стъпка е огромен проблем. Отиваме на арбитраж най-вероятно “. Това мнение изрази в изявление за БНР Валентин Николов, ръководител на Националния комитет на Световния енергиен съвет, някогашен народен представител, някогашен шеф на АЕЦ „ Козлодуй “ и някогашен началник на БЕХ. Николов има опит от арбитража с съветската страна за АЕЦ „ Белене “.

„ Арбитражът не е елементарен съд. Арбитражът е много по-интересен и по-сложен “, разясни той. Всяка страна си мазета,а арбитър, а по-късно двете страни дружно избират трети арбитър.

Трябва доста добър екип от международни консултанти по отношение на арбитража, които да оценят какви са възможностите ни, счита специалистът.

Според Валентин Николов сме „ в доста неприятно състояние “.

„ Дори да влезем в договарянията, не можем да изтеглим количествата, които не сме взели до този миг, до края на годината. Ние към този момент сме в догадка да молим „ Газпром “ да удължи контракта, с цел да можем да вземем тези количества. Защото ние по контракт би трябвало да ги платим, без значение дали сме ги взели или не “, споделя той.

„ В двата случая – дали ще получим част от количествата и няма да ги платим, т.е. до края на годината, няма да се удължи договорът и „ Газпром “ благосклонно ще каже – няма да ги платите другите, или ще удължим съществуващия контракт, идната година, с цел да вземем всички количества и „ Газпром “ благосклонно ще каже – ок, ще ви дадем всички количества на тази цена, която е контрактувана, а не по новата спотова цена, отново зависи от „ Газпром “ и би трябвало да ги молим. И в двата случая губим шанса да сме правата страна, към този момент изгубваме арбитража “, акцентира Николов в предаването „ Преди всички “.

„ Предизборната акция не сме я напускали. Дори в тези 6 месеца, в които имаше постоянно държавно управление. Прекалено доста геополитика има в газа “, посочи още Валентин Николов.
Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР