България не е съгласна с препоръките на Европейската комисия относно

...
България не е съгласна с препоръките на Европейската комисия относно
Коментари Харесай

България не е одобрила препоръките за движение из ЕС в пандемията

България не е съгласна с рекомендациите на Европейската комисия по отношение на това по какъв начин да бъде ограничавано свободното придвижване в границите на Евросъюза. Това са удостоверили от нашето Министерство на външните работи пред " Дневник ".

Неодобрението за признатите рекомендации към страните членки е повода България да гласоподава с " въздържал се " на 13 октомври, при приемането на решението на Съвета на Европейски Съюз по рекомендацията на Еврокомисията за съгласуван метод при ограничение свободното придвижване в Европейски Съюз в отговор на пандемията от ковид. Според испанската организация Europa Press, с " въздържал се " са дали своят вот също Австрия, Кипър, Малта и Люксембург. Така рекомендациите, които не са наложителни за страните-членки, са признати с 22 гласа " за ", а не с всички 27.

В Брюксел през вчерашния ден премиерът Бойко Борисов съобщи: " Европейската комисия и страните членки продължаваме напъните си да бъдем единни и да има цялостна съгласуваност във връзка с COVID-19. Трябва да сме в ежеминутен синхрон ". Само че три дни по-рано държавното управление му не е гласувало за рекомендациите, утвърдени от болшинството страни в Евросъюза.

 

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВАТ ОБЩИТЕ ПРЕПОРЪКИ?

Това са всъщност общи стандарти за пътешестване в засегнатите от ковид региони в Европа, както и за пътуващите от трети страни до Европейски Съюз. Целта е да бъде премахнат сегашният безпорядък с най-различни ограничения, предприемани от държавните управления, при които хората не знаят дали няма да ги застигнат промени, до момента в който са в чужбина - попълване на най-различни заявления, сканиране на QR кодове за вход в държавитe, показване на PSR проби или слагане под карантина. 

Предстои да бъде направена обща карта с идентични цветове на области, а не на цели страни, показващи кои са риск. Тази карта ще се обновява ежеседмично, като районите в Европейски Съюз ще бъдат оцветявани със зелено, оранжево и алено, според от % на зараза с COVID-19 в тях. 

В зелено ще са областите, където в последните 14 дни новозаразените са под 25 на 100 000, или под 4% от изследваните. В оранжево ще са регионите със стойности до 50 нови случая на 100 000 и над 4% на позитивните, а в алено - всички с по-високи индикатори. Ще има и сиви зони, за които няма задоволително данни и където проучванията са малобройни.

За зелената зона не би трябвало да се слагат никакви органичения, за оранжевата може да се чака въвеждане на ограничавания.

В признатите рекомендации страните от Европейски Съюз се договарят също така да дават навременна информация на своите съседи за нови ограничавания - в случай че е допустимо 48 часа авансово. На уеб страницата    ще може да бъде проверявана актуалната информация.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР