България най-много е желала нашите съседи от Република Северна Македония,

...
България най-много е желала нашите съседи от Република Северна Македония,
Коментари Харесай

Борисов: Позицията ни за Северна Македония не е на инат

България най-вече е желала нашите съседи от Република Северна Македония, както и нашите другари от задачите Западни Балкани да се причислят към Европейски Съюз. Това съобщи министър-председателят Бойко Борисов по време на постоянното правителствено заседание през днешния ден и подсети, че точно България уверено поддържа Република Северна Македония за участието й в НАТО.

" Били сме извънредно доброжелателни, загрижени и в диалозите, които сме водили с тях, доста деликатно сме им обяснили до каква степен могат да стигнат нашите взаимни отстъпки ", посочи министър председателят.

Борисов подсети, че беше основана смесена историческа комисия, в границите на която специалистите да решат противоречивите въпроси с точни причини. И посочи, че са извършени десетки диалози, в това число с присъединяване на вицепремиерите Екатерина Захариева и Красимир Каракачанов в търсене на взаимни отстъпки, тъй че да не бъде България страната, която да каже " не “ на същинското започване на договаряния в този момент.

Премиерът Борисов изрази страдание, че в Скопие не са показали ангажираност, смятайки че с напън и лобизъм могат да накарат България да промени своята позиция. 

" Нашата позиция не е позиция напук или позиция да спрем нашите най-близки другари. Българската позиция е кардинална и отразява упованията на всички български жители. Готови сме да продължим диалозите ", добави Борисов и подчертава върху осъществяването на Договора за добросъседство. И изрично възрази против потреблението на антибългарска изразителност. 

Междувременно, в Народното събрание бяха изслушани вицепремиерите Екатерина Захариева и Красимир Каракачанов по отношение на позицията на страната ни по отношение на Северна Македония. 

" Българската позиция се показва манипулативно и накриво в Северна Македония ", заяви вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева по време на чуването си в Народното събрание. 

" Българските национални ползи в Република Северна Македония са обект на публичен и политически консенсус, пресичащ през поколенията външната политика на България, залегнал в това число в декларацията на Народното събрание. Тази декларация е образец за последователност във времето и на междупартиен консенсус, с който малко страни могат да се похвалят. Те ни дадоха и нужната политическа тежест. България е правила всичко по силите си в опит да реализира едно качествено ново начало в двустранните връзки със Скопие. От признаването на независимостта през 1992 година, подаването на ръка за помощ във всяка рецесия, през българското председателство на Съвета на Европейски Съюз, когато България сложи високо в дневния ред на Европейски Съюз разширението до помощта ни за справяне с Коронавирус – 19 ", разяснява още вицепремиерът. 

Министър Захариева разяснява, че уговорките към страната са запазили декларативен темперамент. " За страдание имаме към този момент дълъг лист на случаи, в които те не се придържат към подписани двустранни документи ", изясни тя и изтъкна, че до момента в който страната ни не получи правната рамка, както и от Скопие, по този начин и в подтекста на преговорния развой в Европейски Съюз, че тази политика ще бъде изменена, ние не можем да дадем единодушие за осъществяване на първата междуправителствена конференция. 

" Тази българска позиция е известна от най-малко година и половина. Не е единствено декларацията в Народното събрание. При първото съвещание на междуправителствената комисия за осъществяване на контракта ясно се поеха задължения от двете държавни управления за ускорение на осъществяване на уговорките по контракта. Не единствено, че това не се случи, само че съвсем за година беше блокирано едностранно осъществяването на член 8 от този контракт ", добави Захариева. 

Според нея се основава медийна нервност против България и българите. " Като цяло не се търси общото, а разделянето. Ето заради тези практики и договорът от 2017 година в действителност не се ползва, за което България поредно е алармирала ", разяснява още Екатерина Захариева.

От своя страна, вицепремиерът и министър на защитата Красимир Каракачанов съобщи в Народното събрание: " Македонските жители да зададат въпроса на своето държавно управление за какво водиха такава политика, която докара до това, че договарянията не започнаха. Говорът на омразата е част от една политическа процедура, която цели построяването на една нова, друга от българската еднаквост, само че въз основа на ненавист на българския народ и всичко българско. Нещо, което не може да бъде разрешено. Това е диалект на омразата и деянията му. Най-накрая диалозите стигаха до една обстановка, в която трябваше да четем история и да си демонстрираме документи. България се държа кооперативно до последния миг, тъй като България има своята ясна отговорност, която е поела не от европредседателството си, а по принцип води като политика отдавна – да бъде фактор на непоклатимост, мир и ред на Балканите ".
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР