България навлиза в 2023 г. с успокояване на пазара на

...
България навлиза в 2023 г. с успокояване на пазара на
Коментари Харесай

Цените на жилищата надминаха своя пик. Ще има ли скоро спад?

България навлиза в 2023 година с усмиряване на пазара на недвижими парцели, откакто предходната година бе регистриран максимален растеж на цените в огромните градове по отношение на 2021 година Това сподели на конференция изпълнителният шеф на " АДРЕС Недвижими парцели " Гергана Тенекеджиева, която показа годишните данни за пазара на жилища през 2022 година

Наблюдаващата се наклонност от последното и предходното тримесечие на предходната година на спад в броя на покупко-продажбите с недвижими парцели е знак за очакване цените на жилищата да спаднат, само че по кое време тъкмо това ще се случи, е рано да се каже, разяснява специалистът.

Практиката от интервала 2008 година демонстрира, че заради инертността на този пазар сензитивният спад на покупко-продажбите нормално продължава четири години, а цените понижават в интервал от 6 години. По принцип упованията са първото понижение в цените на жилищата да се усети в по-малките градове.

По данни на компанията сред 15 и 20 на 100 е спадът в броя на сделките в столицата, а растежът на цените за предходната година по отношение на миналата във Варна е близо 32 на 100, в София - с 25 на 100, в Бургас и Пловдив – със 17 на 100. С 10 на 100 се регистрира нарастване на броя на наемателите към края на 2022 година

Според специалиста в подобен миг хората със спестявания, които считат, че това ще е добра инвестиция за тях и с оглед инфлацията, могат да създадат влагане в недвижима собственост. Хората, които обаче са без спестявания, е по-добре да изчакат с покупката.

Динамиката на пазара на недвижими парцели демонстрира, че за последните двадесет години приходите ни са нарастнали шест пъти, с толкоз е и растежът на междинните цените на жилища. Единствената смяна за последните 30 години е обвързвана с изместване на интереса на купувачите от парцели в центъра на огромните градове към други разрастващи се или развити региони, разяснява Тенекеджиева.

По-краткосрочните трендове демонстрират смяна във времето, в което вземаме решение за покупка на парцел - през третото тримесечие на предходна година това е ставало за три месеца, до момента в който през последното срокът към този момент е един месец, само че за сметка на това при повече огледи на жилища. Друга непрекъсната наклонност от последните години е обвързвана със опазване на броя на участниците на пазара на недвижими парцели – едвам 10 на 100 от българите.

За 20 години междинните цени на парцелите в страната са се покачили към 6 пъти от 200 евро за квадратен метър до 1200 евро, а по брой покупко-продажби от 2013 година до 2022 година наклонността демонстрира, че те са повече съсредоточени в огромните градове София, Пловдив, Варна и Бургас за сметка на понижението им през последните 10 години в по-малките градове.

Основният профил на купувачите демонстрира, че част от тях са с капиталови планове в градовете, които се развиват, други вършат покупки на парцели, с цел да живеят в градовете, в които има работа.

Промяна се регистрира в гъвкавостта на купувачите – да вършат договорка не един път в живота си, а да купуват парцел за идващите 10 години, без значение от периодите на ипотечните кредите от 25-30 години, разяснява Тенекеджиева.

При продавачите за тези години няма смяна – всеки счита, че парцелът му е най-ценен и желае най-вече пари за него.

Следвайте ни във,и
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР