България настоява за разхлабване на мерките, които се прилагат на

...
България настоява за разхлабване на мерките, които се прилагат на
Коментари Харесай

България настоява за разхлабване на мерките за чума по свинете

България упорства за разхлабване на ограниченията, които се ползват на равнище Европейски Съюз при открито огнище на Африканска чума на свинете. Основният план е при огнище на заболяването в индустриална плантация да се унишожават единствено болните и контактни животни в съответния обор, а не и в останалите обори на територията на фермата, в случай че в тях няма заболели животни. Това стана по време на неофициална видеоконференция на министрите на земеделието и рибарството на Европейски Съюз.

На нея земеделският министър Десислава Танева е призовала страните членки да могат да ползват отчасти метода " стемпинг навън " .

" Това значи, когато се откри болно животно, то да бъде унищожавано дружно със животните, които са контактни с него единствено в обсега на обора, на територията, на която е открито болестта “, посочи министър Десислава Танева.

Искането е да не се избиват и животните в обекти на една и съща компания в други обитаеми места. Досега това се случваше поради допускане, че може да са употребявани едни и същи транспортни средства за животните и от обекта с огнище на заболяването, и в обекта със здрави животни.

Друго искане е Европейска комисия да даде опция посредством новия европейски Закон за опазване на здравето на животните да се ползва така наречен “дерогация и при болестта АЧС.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР