България на прага на тъмночервената зона по разпространение на коронавирус.

...
България на прага на тъмночервената зона по разпространение на коронавирус.
Коментари Харесай

България на прага на тъмночервената зона по разпространение на COVID-19

България на прага на тъмночервената зона по разпространяване на ковид. За 24 часа заболеваемостта се усили с още 18% и към този момент е 496 на 100 000 души.

Русе, София-област и Благоевград от през днешния ден са в тъмночервено. В Югозападната област за седмица заболеваемостта се е нараснала със 124%

За 24 часа имаме 6 766 новозаразени, като 781 са новозаразените деца. Голяма част от тях са сред 14 и 18 годишни.

Със заповед на премиера от през днешния ден страната от през днешния ден работи Национален пандемичен комитет. Оглавява го здравният министър Асена Сербезова. Обсъжда се понижаване на карантината за инфектирани и контактни. А ограниченията ще се стягат на локално равнище.

Здравните управляващи разискват понижаване на карантината. Идеята е инфектираните да остават в изолираност 10 вместо 14 дни, а контактните 7 вместо 10 дни.





Ето и претекстовете:

" Анализът на протичането на заболеваемостта с Омикрон в Германия във Англия е че тя протича относително по-леко, в сравнение с Делта разновидността ", сподели Георги Йорданов, зам.-министър на опазването на здравето.

" Имунокомпетентните хора нормално след осмия ден не излъчват заразен вирус. Отново сме медицина основана на доказателства ", сподели доц,. Любомира Николаевеа -Гломб, Национален център по заразни и паразитни заболявания.



Ако има стягане на ограниченията, то ще е на локално равнище, стана ясно след първото съвещание на Националния пандемичен комитет.

" За другите райони ще бъдат разнообразни ограниченията ", сподели каза Георги Йорданов, зам.-министър на опазването на здравето.

Здравните управляващи във всяка област ще вземат решение и дали учениците да учат отдалечено.

" Делта и Омикрон са тези, които не вършат разлика във възрастта, а децата останаха тези, които не са имунизирани ", сподели доцент Гломб.

" Ще се подготвим да имаме задоволителен брой педиатрични кревати, тъй като чакаме висок % от деца ", посочи зам.-здравният министър.

В Русенско от началото на годината са регистрирани 41 деца инфектирани с ковид. 5 от тях се лекуват в болница. В региона инфектираните са доста, само че малко от тях влизат в болница.



Николай Иванов се оказал с позитивен тест за ковид малко преди Коледа. Първоначално нямал признаци. " Бях сред живота и гибелта. Много тежко ", споделя той.

В Благоевград инфектираните с ковид също се усилват. Но и там за момента в лечебните заведения има свободни кревати.

" В момента се вижда едно гладко повишаване на признатите с Ковид приети в болница пациенти.
Свободни кревати имаме, имаме в това число и в реанимация, сутринта стана дума 3 свободни кревати имаше ", сподели доктор Огнян Митев – шеф на МБАЛ – Благоевград.

В София 36% от разкритите кревати за лекуване на ковид за свободни.



" Притеснени сме, тъй като вървим към пик на инфекцията от доста високо равнище. Заетостта на леглата в София минава 60%, а ние още не сме в пик. Тоест доста бързо ще минем този марш ", сподели доцент Георги Йорданов, зам.-министър на опазването на здравето.

Здравните управляващи твърдят, че ще обезпечат задоволително кревати в лечебните заведения. Поставят си цел до края на месеца да бъдат имунизирани 500 000 души.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР